Autor: Parascovia Rogate

Dosarul penal pornit acum doi ani pe cazul prelevării și depozitării ilegale de celule stem, de către un agent economic din Moldova, este la etapa de finalizare. În scurt timp cauza penală urmează să fie expediată în instanța de judecată, care va verifica probele acumulate. Informațiile ne-au fost oferite de către Iurie Podarilov, șeful adjunct al Centrului pentru combaterea traficului de persoane al Inspectoratului Național de Investigații. Specialistul afirmă că acest dosar penal este primul de așa o anvergură în Sud-Estul Europei, având în vedere că trebuie audiați peste 200 de martori.

Cauza penală a fost pornită încă în martie 2014 în baza art. 158 al. 3, adică traficul de organe, țesuturi sau celule. Mai exact, angajații unui SRL sunt suspectați că în perioada anilor 2012-2014 au prelevat și colectat ilegal celule stem din cordonul ombilical al copiilor, imediat după naștere.

„În acest moment cauza penală este propusă Procuraturii Generale ca să fie expediată în instanța de judecată, iar în scurt timp aceasta va fi remisă justiției. Cauza este foarte specifică, neobișnuită. Este primul caz înregistrat de așa natură în Sud-Estul Europei. Adică noi suntem primii care au pornit așa un caz. Prin investigarea acestui dosar vom crea un precedent, un exemplu pentru practica judecătorească”, declară Iurie Podarilov, șeful adjunct al Centrului pentru combaterea traficului de persoane.

█ O clinică privată din capitală preleva și păstra ilegal celule stem de la nou născuți. Instituția colabora cu mai multe spitale publice din țară 

Specialistul a menționat că din martie 2014 agentul economic suspectat de prelevarea și depozitarea ilegală a celulelor stem și-a stopat activitatea, iar de atunci nimeni în Moldova nu ar mai avea astfel de gen de activitate. „În cadrul cauzei penale sunt audiați peste 200 de martori și sunt acumulate aproximativ 24 de volume ale dosarului. S-a depus o muncă enormă pentru acest caz, având în vedere că sunt necesare și cunoștințe în domeniul medicinei. Cred că înțelegeți că medicii sunt mai reticenți la colaborare în asemenea circumstanțe și nu este simplu să lucrezi pe acest gen de infracțiuni”, mai spune Podarilov.

Șeful adjunct mai spune că dosarul este o provocare pentru specialiștii moldoveni, având în vedere că până acum nu au mai avut vreunul în practică. „În Moldova până în acum nu e posibil să efectuezi expertize medico-legale calitative în acest domeniu. Noi nici nu avem medici bine pregătiți din domeniul medicinei legale în domeniul respectiv, dar ne-am descurcat”, a precizat Podarilov.

Dacă persoanele bănuite vor fi găsite vinovate, riscă până la 15 ani de închisoare. „Este o crimă care se atribuie la compartimentul infracțiuni deosebit de grave. Practic nici una dintre țările din Sud-Estul Europei nu au criminalizat asemenea fapte ca cele infracționale, decât noi. Cei din străinătate abia acum încearcă să reglementeze acest domeniu din punct de vedere procesual penal”, a mai adăugat Podarilov.

Specialistul mai afirmă că cel puțin șase persoane sunt bănuite de trafic. Este vorba despre un agent economic și câteva persoane fizice. „Cred că acest caz va mai dura. Asta, deoarece noi, angajații Centrului am mai trecut specializări în acest sens, dar judecătorii nu au pregătire în domeniul respectiv. Cred că se vor mai stârni discuții pe acest caz”, a încheiat Iurie Podarilov.

█ Femei din Moldova, traficate pentru ovule. Acestea primeau 500 de dolari pentru o donare 

Vom aminti că acum doi ani poliția a descoperit că o clinică privată colecta și depozita ilegal celule stem de la noi-născuți. Persoanele suspectate sunt cercetate în stare de libertate, iar probele cu celule stem sunt depozitate în condiții speciale de criogenie.

Beneficiarii aflau despre serviciile prestate de clinica în cauză prin intermediul materialelor informative, broșurilor împărțite prin spitalele din Chișinău, dar și din alte localități ale țării. Pentru aceste servicii, în funcție de pachetul ales, oamenii plăteau de la 900 până la 1.400 de euro. Cazul a fost unul de rezonanță și a provocat discuții aprinse printre specialiști privind legalitatea recoltării.

Vom preciza, de asemenea, că deocamdată în Moldova nicio companie privată care prestează servicii medicale nu are o licență de prelevare și depozitare a celulelor stem din sângele colonului ombilical. Asta, pentru că până acum nu a fost elaborat un cadru normativ care să reglementeze criteriile de obținere a licenței și activitatea propriu-zisă. Un document în acest sens urmează să fie pus în dezbatere la Guvern în ședința de astăzi. 

 

 Articole relaționate:

Parlamentarii critică Guvernul pentru că a permis efectuarea transplantului și prelevarea de celule și țesuturi în spitalele private

Operațiile de transplant se vor face și în spitalele private. Donatorii de organe vor fi asigurați pe viață absolut gratuit