Autor: Parascovia Rogate

Vaccinurile antigripale întârzie și în acest an. Preparatele ar fi trebuit să ajungă până pe 31 octombrie, dar nu s-a întâmplat. Acum autoritățile dau un alt termen – 19 noiembrie și ne asigură că nu-i nimic grav că imunizarea nu a început la începutul lunii.

Moldova beneficiază deja al doilea an consecutiv de donații de vaccinuri antigripale. Țara urmează să primească 200 de mii de doze. Autoritățile au semnat în luna iulie un memorandum cu cu Center for Vaccine Equity, The Task Force for Global Health din Statele Unite.

Constantin Spânu, principalul virusolog al țării și vicedirector la CNSP, spune că partea moldovenească a pregătit toate documentele, inclusiv pe cele de repartizare a vaccinurilor. Întârzierea ține de furnizor, a precizat specialistul. „Posibil că este o perioadă mai încărcată. Asta ține de furnizor. Ministerul Sănătății a pregătit tot pachetul necesar de documente la timp. Deja avem pregătite și documentele pentru repartizarea vaccinurilor. Totul este gata”.

 Vaccinurile pe care le evită părinții din Moldova

Specialistul a adăugat că în acest sezon rece virusurile gripale se vor intensifica în cea de-a doua jumătate a lunii ianuarie, iar până atunci persoanele din grupurile de risc vor fi imunizate. „Se estimează o posibilă sporire a virusului gripal după prima jumătate a lunii ianuarie. Astfel chiar dacă vaccinurile vin după data de 19 noiembrie, cum se preconizează, oamenii vor fi imunizați înainte de apariția virusului”, a mai declarat Constantin Spânu pentru Sănătate INFO.

Și Ministerul Sănătății a oferit aceleași răspuns. „Compania donatoare este responsabilă de organizarea transportului. Vaccinurile urmează să ajungă în țară la finele săptămânii viitoare, iar acest lucru nu pune sub nicio formă în pericol sănătatea persoanelor din grupurile de risc. Anul trecut procesul de imunizare împotriva gripei a început la sfârșitul lunii decembrie, ceea ce nu a provocat probleme de sănătate pentru grupurile de risc, iar complicații sau reacții adverse nu au fost înregistrate și nici raportate”, scrie în răspunsul oferit de minister.

La rândul lor, medicii de familie spun că pacienții deja așteaptă vaccinurile antigripale și întreabă când vor apărea. „Sigur că ar fi fost bine să facem imunizarea la începutul lunii noiembrie. Deja și pacienții, care au mai primit și anii trecuți ne întreabă când vor fi vaccinurile. Cea mai bună perioadă de vaccinare consider că e luna octombrie. Asta, pentru ca în decurs de o lună să se formeze imunitatea. Dacă nu, măcar în noiembrie, tot e bine. Dar până în acest moment nu le-am primit. Le așteptăm și cu întârziere, dar să le primim. Riscuri nu există deocamdată, doar că dacă virusul gripal va circula mai devreme, omul nu va fi protejat imunologic, chiar dacă și-a făcut vaccin”, a menționat Viorica Ciobanu, șefa Centrului de Sănătate de la Glodeni.

 Când ajung în țară vaccinurile antigripale

Persoanele cele mai expuse riscului de îmbolnăvire cu virusul gripal sunt atât copiii, cât și adulții cu diverse afecțiuni cronice, femeile însărcinate, vârstnicii de peste 65 de ani, precum și diferite categorii de angajați care sunt în contact frecvent cu oamenii.

Autoritățile spun că donația de vaccinuri este binevenită, întrucât sistemul de sănătate a reușit să economisească 14 milioane de lei.

Vom preciza că și anul trecut vaccinurile au ajuns în țară cu întârziere, mai precis la sfârșitul lunii decembrie, deși ar fi trebuit până la sfârșitul lunii octombrie.

În sezonul gripal 2015-2016, 21 de oameni au murit din cauza complicațiilor provocate de gripă. Niciuna dintre victime nu era vaccinată împotriva bolii.

Notă: Cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei este vaccinarea antigripală. Aceasta protejează persoana de virusurile gripale circulante în sezonul respectiv. Beneficiile vaccinării antigripale sunt reducerea numărului de cazuri de îmbolnăviri, complicațiilor și deceselor cauzate de virusul gripal. 

În rândul populației active, vaccinarea împotriva gripei reduce costurile asociate cu pierderea de productivitate. Vaccinarea personalului medico-sanitar împotriva gripei îi protejează pe aceștia și totodată oferă protecție indirectă întregii populaţii, în special celor cu risc de complicaţii, prin reducerea expunerii la virusul gripal.

Potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor aproximativ 180 milioane de oameni din ţările Uniunii Europene sunt în prezent expuse riscului de a avea complicaţii cauzate de gripă. La nivel general, vârstnicii de peste 65 ani sunt cei mai expuși la maladie. Ei reprezintă aproape jumătate din numărul celor afectați.

 

 Articole relaționate:

Vaccinarea împotriva gripei se face cu mare întârziere. Medicii se roagă ca oamenii să nu se îmbolnăvească, deși recunosc că riscul este mare

Gripa de anul acesta ar putea lovi mai puternic decât în alţi ani. Ce recomandă specialiştii 

Ce facem când copiii au febră