Autor: Irina Papuc

Medicul care a efectuat o intervenție chirurgicală cu instrumente industriale, a folosit un utilaj care nu aparține spitalului. Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, care a efectuat o vizită de urgență la spitalul Valentin Ignatenco spune că instituția nu are la balanța sa un astfel de utilaj. Acesta a fost adus de acasă de către un medic care a vrut să discrediteze instituția, susține oficialul.

„Bormașina care apare în filmuleț nu aparține instituției. Aparatele de aici sunt sterile, ciupitoarele sunt la fel ca în toată lumea. Culoarea a fost schimbată, deoarece se sterilizează la o temperatură de 180 de grade. Doctorul Nicolae Curcă va trebui să prezinte explicații de ce a adus bormașina respectivă în sala de operații a spitalului.”, a declarat ministrul Sănătății, referindu-se la unul din angajații spitalului, care ar râvni postul de director al instituției. El a precizat că băiatul, care a suferit intervenția chirurgicală a fost externat și se simte bine. Mai mult, oficialul afirmă că în instituție de trei ani nu au mai fost înregistrate cazuri de infecție.

Andrei Usatîi a vizitat toate secțiile spitalului, a stat de vorbă cu bolnavii, a lăudat condițiile existente, în schimb nu a văzut și nu a putut prezenta jurnaliștilor acea bormașină, care apare în filmuleț. El i-a crezut pe cuvânt pe medici care l-au asigurat că nu folosesc dispozitivul respectiv.

„Eu lucrez de 20 de ani în calitate de șef al blocului operator. Noi avem alte utilaje, procurate de spital acum câțiva ani. Sunt de calitate rusească. Eu am văzut doar de câteva ori acel aparat. Nicolae Curcă operează cu el”, a precizat și Alexei Cojocaru.

„Aceleași bormașini le veți găsi și în Ucraina și în America. Nu există un utilaj care să fie strict medical, sau pentru construcții. Principalul să fie sterilizate”, a mai precizat Usatîi. În același timp, directorul instituției, Nicolae Starciuc, afirmă că va prezenta toate actele Procuraturii Municipale, care ar urma să investigheze cazul.

 Pe de altă parte medicul acuzat spune că instrumentele folosite la operații există în instituție de ani de zile. "Noi lucrăm cu instrumentele care ni se dau de la conducerea spitalului. De unde au apărut cleştele, eu nu pot să vă spun. Probabil că de la piaţă, ori de la magazin, de acolo de unde se vând instrumente pentru construcţii. Instrumentul acesta nu este binevenit pentru efectuarea intervenţiilor, pentru că nu este posibil de sterilizat. Cu acest instrument nu poate lucra chirurgul sau asistentul", a declarat presei medicul traumatolog Nicolae Curca. 

Recent, pe internet a apărut un filmuleț din care poate fi dedus faptul că medicii de la Spitalul Clinic Municipal „Valentin Ignatenco” efectuau o intervenție chirurgicală cu o bormașină industrială. Directorul instituției a declarat inițial că operații cu astfel de utilaj au loc în majoritatea instituțiilor medicale. Ulterior a negat, însă, că ar fi permis efectuarea intervențiilor chirurgicale, precizând că este vorba despre un atac personal din partea unor colegi.  

Anual, la spitalul de copii „V.Ignatenco” sunt efectuate aproximativ 3.600 de intervenții chirurgicale.

 

Articole relaționate:

Operează copiii cu bormașina industrială. Se întâmplă la Spitalul &bdqu