Autor : Sabina Rebeja

La aproape jumătate de an de la interzicerea fumatului în spațiile publice închise și nenumărate presiuni din partea unor proprietari de localuri, experții trag o linie și spun că majoritatea respectă legea privind controlul tutunului. În 92 la sută dintre cafenele, baruri și restaurante nu se fumează, este afișat semnul interzis pentru fumat și nu se promovează produsele din tutun. Concluziile sunt sistematizate într-un raport elaborat de mai multe organizații neguvernamentale și activiști din Moldova și prezentat astăzi.

Așadar, la ochi au fost luate localurile din Chișinău și Bălți. Aici sunt concentrate cel mai multe cafenele, baruri, discoteci. În total au fost monitorizate 235 de localuri, dintre care 204 – din Capitală și 31 – la Bălți. Acestea au fost alese aleatoriu, printr-un program electronic. Voluntarii au avut misiunea să verifice dacă în localurile de alimentație publică nu se fumează, dacă este afișat la loc vizibil semnul interzis pentru fumat și dacă sunt promovate sau nu țigările. Dintre acestea 20 de localuri (18 la Chișinău și 2 la Bălți) au fost depistate că nu respectă legea. Inspectorii voluntari au descoperit că fumatul este permis, că există încăperi separate pentru fumători și scrumiere puse pe masă.

De asemenea, în două localuri din Chișinău și Bălți sunt promovate produsele din tutun prin diverse metode: dispozitivele luminiscente sau cadouri sub formă de brichete la procurarea produselor din tutun.

Voluntorii au menționat totuși că 99 la sută  dintre localurile de alimentație publică sunt respectate prevederile privind interzicerea publicității și promovării produselor din tutun.

Expertul în sănătate, Ghenadie Țurcanu a declarat că cel mai mult în localurile unde este permis fumatul sunt afectați angajații. Chiar dacă ei nu simt acum, consecințele asupra sănătății vor da semnale pe viitor.

„Localurile de alimentație publică nu sunt obiective industriale și nu cad sub incidența legii cu privire la boala profesională. Se primește că angajații acestor localuri nu sunt protejați conform legii de boala profesională, dar ei obțin această boală ca urmare a expunerii la fumul de țigară. Vreau să spun că aici în special activează tineri, tinere, iar noi putem observa că în ultimul timp situația la capitolul reproducere este tot mai tristă. Avem tot mai multe cupluri infertile. Vreau să vă spun că expunerea pasivă la fumul de tutun, și asta e demonstrat științific, afectează sistemul reproductiv”, a precizat Ghenadie Țurcanu.

Pentru realizarea studiului a fost utilizată baza de date a Centrelor de Sănătate Publică din Chișinău și Bălți. În total, în cele două municipii sunt 1950 de localurile de alimentație publică. Din listă supusă verificărilor au fost excluse localurile de alimentație publică care nu prestează servicii de restaurant, bufetele, cantinele, patiseriile. Din cele 681 rămase pentru verificare, programul electronic a ales 235.

În consecință, Centrelor teritoriale de sănătate publică au primit 20 de sesizări privind încălcarea legii. Ulterior localurile respective au fost amendate cu sume de peste 7.000 lei.

Vom preciza că în cadrul studiului localurile respective au fost verificate și dacă eliberează clienților bonuri de casă. S-a constatat că în mai mult de jumătate dintre acestea chelnerii sau barmenii nu eliberează bonuri de casă.

Monitorizarea spațiilor închise a fost realizată  în perioada 23 septembrie-6 noiembrie.

 

 Articole relaționate:

Se fac presiuni pe deputați pentru modificarea Legii Antifumat. Oxana Domenti: „Există colegi care ar fi interesați să accepte. Noi suntem ferm pe poziții” 

Centrul Național de Sănătate Publică vrea să creeze o secție pentru controlul tutunului 

Tot mai mulți oameni fac publice cazuri de încălcare a prevederii care interzice fumatul. Responsabilii ne îndeamnă să sesizăm și instituțiile responsabile 

Mituri despre interzicerea fumatului în Moldova. În ce localuri nu se va putea, de fapt, consuma țigări