Autor: Irina Papuc

Ministerul Sănătății se teme că spitalele din țară s-ar supune unor riscuri enorme, dacă ar permite femeilor gravide cu HIV și SIDA să nască în maternitățile din teritoriu. În consecință, autoritatea refuză să schimbe un ordin care le obligă pe aceste femei să nască doar în centrele așa zis „specializate” din Bălți și Chișinău. Chiar dacă pe acest caz există și un litigiu, iar Ministerul Sănătății a pierdut în prima instanță, autoritatea încearcă să tragă de timp.

O femeie HIV pozitivă, susținută de avocații de la IDOM, a acționat Ministerul Sănătății în judecată, pentru faptul că i s-a interzis să nască în maternitatea din localitatea ei. Era vorba despre o complicație, de aceea femeia avea nevoie de intervenția urgentă a doctorilor. Totuși, ea a mers acasă și abia a doua zi a venit la Chișinău cu un microbuz de rută. Se întâmpla în 2013. Abia la începutul acestui an, prima instanță - Judecătoria Centru -  a dat câștig de cauză avocaților femeii, Ministerul Sănătății fiind obligat să-și modifice actele normative, astfel încât maternitățile din țară să fie pregătite pentru a primi nașterile în cazul femeilor HIV-pozitive, inclusiv dacă este vorba despre urgențe medicale.

Totuși, Ministerul Sănătății a atacat hotărârea la Curtea de Apel, iar prima ședință a fost amânată, deoarece autoritatea a solicitat transferarea dosarului la altă instanță, egală în grad. În cererea de apel a autorității se menționează despre „riscuri” care ar decurge din „asemenea activităţi medicale”. De asemenea, juriștii instituției au solicitat ca dosarul să fie examinat de judecătorii altei instanțe, pe motiv că cei de la Curtea de Ape ar fi „nepărtinitori în dosare ce țin de funcționarea sistemului medical la nivel național”.  Curtea Supremă de Justiție a examinat ieri cererea Ministerului Sănătății și a respins-o, astfel dosarul rămâne pe rolul Curții de Apel Chișinău. Deocamdată nu este stabilită o zi în care ar urma să se desfășoare următoarea ședință.

Amintim că avocații IDOM au contestat în judecată ordinul Ministerului Sănătății nr.100 din 1 aprilie 2004 „Cu privire la profilaxia transmiterii materno-fetale a infecţiei HIV şi organizarea profilaxiei specifice. Documentul prevede că în țară există doar două centre specializate unde gravidele cu HIV sau cele care au dezvoltat SIDA ar putea naște. Este vorba despre o secție a Institutului Mamei și Copilului și de Spitalul Municipal Bălți. Avocații spun că modul de organizare a asistenței medicale a gravidelor trădează o atitudine discriminatorie.

„Crearea de centre medicale specializate (cazul maternităţilor) pentru femei HIV pozitive nu poate fi justificată prin motive de ordin medical. Prin asemenea practici se pune în pericol sănătatea publică, deoarece creează impresii greșite, precum că toate femeile HIV pozitive nasc doar în anumite instituții medicale. O astfel de practică  e dăunătoare, deoarece personalul medical folosește standarde de precauție diferite în instituțiile speciale și generale. Principiile internaționale recomandă ca oricare pacient să fie tratat ca fiind un pacient potențial HIV pozitiv”, și-au anunțat poziția avocații IDOM. 

   Articole relaționate:

Ministerul Sănătății a pierdut un prim proces de judecată intentat de o pacientă

HIV se oprește la gravide. Numărul bebelușilor din Moldova, care preiau virusul, a coborât sub cinci 

Svetlana Plămădeală, manager de țară, UNAIDS: „La suprafață oamenii declară că i-ar accepta pe HIV-pozitivi, în situații reale învinge frica și necunoașterea”