Redactor: Irina Papuc

Importatorul elvețian care a furnizat către Israel medicamentul falsificat Harvoni, indicat în tratamentul hepatitei C,  a dat autorităților numele companiei indiene de la care a cumpărat preparatul și acum cooperează cu autoritățile de reglementare, scire in-Pharma.

Versiunile falsificate ale medicamentului pentru hepatita C au fost confiscate de autoritățile din Israel. Acestea au ajuns în țară după ce o firmă elvețiană ar fi cumpărat preparatele de la un producător din India, a declarat un purtător de cuvânt al Swissmedic, cu sediul la Berna. Purtătorul de cuvânt a adăugat că, în prezent, Swissmedic investighează incidentul, în colaborare cu autoritățile de reglementare din India.

În conformitate cu Legea federală elvețiană pentru medicamente și dispozitive medicale Swissmedic nu poate numi agentul economic elvețian și nici nu poate contacta alți clienți cărora a fost furnizat medicamentul, până la finalizarea anchetei.

Compania Gilead a acordat drepturile de licență pentru fabricarea pastilelor pe bază de ledipasvir și sofosbuvir – substanțele active ale Harvoni - către diverse firme care produc generice încă în luna septembrie 2014. Câteva luni mai târziu, medicamentul a fost aprobat de către autoritățile din SUA și Europa. În conformitate cu acordurile de licențiere, companiile indiene Cadila Healthcare, Cipla, Hetero Labs, Ranbaxy Laboratories, Sequent Scientific și Strides Arcolab au obținut acces la tehnica de producție.

 

 Articole relaționate:

Medicamente pentru dereglari psihice, inlocuite intentionat, cu antihipertensive. Un angajat a vrut sa se razbune pe compania care l-a concediat 

Zeci de mii de medicamente cu defecte de producție sunt retrase din vânzare de către o companie farmaceutică din Cehia 

Mai multe preparate ar putea fi retrase din farmaciile din Europa