Autor: Parascovia Rogate

Mai bine de un deceniu consumatorii de droguri din Moldova au acces la tratament medicamentos, care îi ajută să facă față dependenței de droguri. Este vorba despre tratamentul de substituție cu Metadona, unul dintre cele mai eficiente preparate în tratamentul dependenței de opioide. Acesta este aplicat cu succes în peste 70 de țări ale lumii. Medicamentul e oferit gratuit și este eliberat de medicii narcologi în cadrul serviciilor de asistență narcologică.

Programul de tratament cu Metadona este aplicat în Moldova din anul 2004. De atunci aproximativ 1.500 de consumatori de droguri au reușit să beneficieze de acest tratament.

„Pentru a depăși starea de dependență, acest medicament accesibil și în țara noastră, este unul dintre cele mai importante și eficiente. El imită acțiunea morfinei, opioidelor, dar ajută și la îmbunătățirea și stabilizarea stării de sănătate a pacientului”, povestește Lilia Fiodorova, medic psihiatru-narcolog.

 Mărturii după ani de consum droguri: „Când am renunțat la ele, am simțit din nou parfumul florilor. Era prima oară după 17 ani de dependență” 

Beneficiarii acestui program de tratament sunt consumatorii de droguri aflați la evidența Dispensarului de Narcologie. Pentru includerea în tratament sunt analizați câțiva factori, precum termenul de consum și dorința omului de a se lăsa de droguri. Este foarte important acordul scris al acestuia.

„Avem pacienți care urmează terapia o perioadă lungă de timp. Un rezultat mai bun însă îl observăm în decurs de jumătate de an de administrare a tratamentului”, precizează medicul.

Astfel, consumatorii de droguri se adresează medicului narcolog și îl anunță despre dorința sa de a începe tratamentul. Ei pot beneficia de acest medicament, chiar dacă sunt HIV-pozitivi sau au Hepatita C. Metadona poate fi folosită și de către femeile consumatoare de droguri, care doresc să devină mame și vor să renunțe la stupefiante. Medicația nu presupune careva riscuri pentru sarcină.

„Pacientul vine la cabinetul narcologului, beneficiază de o consultație, i stabilește încă odată diagnosticul și motivația personală de a începe tratamentul”, afirmă Lilia Fiodorova.

Tratamentul de substituție cu Metadona este destul de accesibil în Moldova. În țară există nouă de cabinete, unde pacienții își pot lua medicamentul. Trei dintre ele sunt la Chișinău. Restul sunt la Ungheni, Soroca, Edineț, Comrat, Cahul și Bălți. Pe lângă aceasta, deținuții din penitenciare , de asemenea, se pot trata de dependența de droguri. Metadona este oferită și celor din închisori. Este important, spune Fiodorova ca: „Imediat ce pacientul ajunge la evidența specialiștilor, noi încercăm să avem cu ei o relație de încredere, care îi permit acestui om să se privească cu ochi, să vadă altfel lumea din jur și să încerce să adopte un stil de viață sănătos”.

Metadona are efect asupra organismului în mod diferit. Pentru unii consumatori de droguri acțiunea preparatului se menține timp de o zi, pentru alții – timp de trei zile. Din acest motiv, spun specialiștii, analgezicul e considerat unul dintre cele mai eficiente.

„Doza este individuală. Ea poate varia de la 20 la 250 de mg pe zi. Pacientul o administrează în formă lichidă sub observația asistentului medical. Preparatul acționează rapid, iar timp de o zi el se simte foarte bine”.

█ Locul lor e acolo unde sunt drogurile. De ce moldovenii nu pot accepta consumatorii de stupefiante 

Medicamentul îl ajută pe pacient să fie în primul rând lucid, explică medicul. Acesta nu produce stări de euforie și nu afectează sistemul imunitar. Mai mult, din acest an, pacienții pot beneficia de tratament cu metadonă și acasă.

„Am facilitat accesul la metadonă pentru pacienți. Ei îl pot lua și acasă, dar cu câteva condiții. Este important să vedem schimbări pozitive. Când deținem suficientă informație putem să discutăm despre posibilitatea de a-și administra medicamentul acasă.”

Astfel, pacientul se prezintă doar o dată sau de două ori pe săptămână la cabinetul narcologului și ia dozele pentru mai multe zile.

„Metadona este medicamentul care se recomandă deja omului suferă din cauza drogurilor. Asta presupune dependența de stupefiante atât fizică, cât și psihică. Bolnavul are tulburări mentale și comportament neadecvat din cauza consumul de opiacee. Doar în asemenea situații este indicat tratamentul cu metadonă”.

În Moldova, tratamentul cu metadonă este gratuit și este eliberat consumatorilor, indiferent dacă au sau nu poliță medicală . 

 

 Articole relaționate:

GALERIE FOTO// Au cerut o mână de ajutor pentru serviciile care le asigură o viață normală în fiecare zi 

Poate sau nu un cuplu, în care un partener este HIV-pozitiv, să aibă copii sănătoși. Ce reguli trebuie să respecte acestea. „În Moldova sunt multe astfel de cupluri” 

HIV devine mai agresiv. Virusul dezvoltă boala SIDA în doar trei ani de la infectare