Redactor: Parascovia Rogate

Ministerul Sănătății din România este împotriva oricăror modificări care ar face mai permisivă Legea Antifumat, precizând că bolile legate de fumat sunt în scădere, de când legea a intrat în vigoare, scrie Agerpres.ro.

„A scăzut numărul îmbolnăvirilor care au legătură directă cu fumatul, ca urmare a aplicării Legii nr. 15/2016 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, reiese din datele furnizate de Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar. Datele oficiale arată că implementarea legii care interzice fumatul în spațiile publice a condus la scăderea numărului de externări pentru boli atribuibile fumatului în 2016 versus 2015, ceea ce se traduce prin mai puține îmbolnăviri acute provocate de tutun", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăți.

Potrivit comunicatului, în perioada martie — august, comparativ cu aceeași perioadă din 2015 s-au înregistrat mai puține cazuri externate: cu 5,4% (1.267 cazuri) mai puține pentru adulții spitalizați pentru boli ischemice coronariene, cu 11,5% (88 cazuri) mai puține pentru adulții spitalizați pentru accident vascular cerebral, cu 1,7% (638 cazuri) mai puține pentru adulții spitalizați pentru exacerbare (agravare) a bronhopenumoniei obstructive cronice sau astm și cu 5,4% (708 cazuri) mai puține cazuri pentru copiii spitalizați pentru agravare a astmului sau pentru o infecție acută de căi respiratorii superioare (IACRS).

„Dacă urmărim datele statistice, vedem că 1.993 adulți și 708 copii nu au mai necesitat spitalizare pentru o acutizare a unei boli provocate sau agravate de fumat în 2016, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2015. Implementarea legii a fost singura schimbare semnificativă produsă în acest interval, deci putem considera în mod rezonabil că îmbunătățirea este în directă legătură cu aplicarea legii. Acest fenomen s-a înregistrat și în alte țări în care s-au aplicat măsuri ferme de reducere a fumatului în spații publice", a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății în comunicat.

Ministerul Sănătății face aceste precizări în contextul în care parlamentarii discută din nou modificarea legii pentru prevenirea și combaterea consumului de tutun, prin care se încearcă redefinirea „spațiului public închis” și „spațiul închis de la locul de muncă” și se propun excepții care permit, în realitate, să se fumeze în spațiile destinate petrecerii timpului liber, dar și la locul de muncă.

„Ministerul Sănătății respinge orice modificări care fac mai permisivă legea antifumat și atrage atenția că orice concesie se traduce prin mai multe îmbolnăviri. Propunerea nu numai că nu răspunde obligației statului de a lua măsuri pentru protejarea sănătății cetățenilor, ci este un pas înapoi enorm față de standardele de protecție a sănătății stabilite de actuala lege, ba chiar față și de prevederile vechii legi. După cum a stabilit și Curtea Constituțională prin decizia nr. 29/2016, actuala formă a legii asigură dreptul fundamental la sănătate al adultului și copilului", mai scrie în comunicat.

 

 Articole relaționate:

Oxana Domenti, deputat: „Se caută deputați care ar semna un proiect cu modificări la Legea Antitutun. Sper că nu vor avea curaj să-l înregistreze” 

Ștefan Creangă: „Cabinele speciale pentru fumători nu sunt eficiente și nu susțin astfel de idei sub nicio formă” 

Guvernul, presat să submineze eficiența Legii antifumat, a elaborat un document și mai aspru