Autor: Parascovia Rogate

Vești bune pentru femeile din Moldova diagnosticate cu cancer la sân, care au suferit o mastectomie. Pentru prima dată în Moldova, Institutul Oncologic va oferi gratuit proteze mamare femeilor care luptă împotriva cancerului mamar și și-au pierdut un sân. Informația a fost confirmată de către directorul instituției, Larisa Catrinici. Potrivit ei, anul trecut au fost procurate 1.600 de proteze mamare, iar acum, acestea urmează să fie distribuite femeilor care au cea mai mare nevoie de ele.

Femeile din Moldova diagnosticate cu cancer mamar, care au suferit o mastectomie, adică înlăturarea unuia sau ambilor sâni, sunt nevoite să caute proteze mamare la farmaciile din Capitală. Ele au nevoie de acest dispozitiv până organismul se reface și poate suporta o operație de implant. În acest mod, femeile pot masca semnele lăsate de bisturiu și de ședințele de chimioterapie.

█ Femeile cu sânii distruși de cancer nu au cu ce masca rănile lăsate de bisturiu. În Moldova protezele mamare sunt o raritate, iar statul nu are bani să le acorde gratuit

„Pentru prima dată în țară s-a alocat o sumă de bani pentru procedura de reabilitare medicală. Conform programului unic al asigurărilor obligatorii de asistență medicală, exoprotezele pentru glanda mamară urmau să fie repartizate de către Institutul Oncologic către serviciul specializat de ambulatoriu. Acum, urmează să creăm un mecanism intern și o listă de așteptare”, a declarat pentru Sănătate INFO Larisa Catrinici, directorul Institutului Oncologic.

De proteze mamare vor beneficia toate pacientele diagnosticate cu cancer mamar malign, care au suferit mastectomii și își dau acordul, spune Catrinici. „Acum se verifică registrul femeilor operate de cancer mamar. Aceste femei vor fi adăugate în lista de așteptare, iar când Serviciul de reabilitare medicală va primi lista, doamnele vor fi invitate să ridice protezele. Acestea trebuie să aibă doar buletinul de identitate cu ele sau să trimită pe cineva împuternicit printr-o procură notarială”.

În total, instituția a beneficiat anul trecut de 1.600 de proteze mamare. Pentru procurarea lor, Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a alocat două milioane de lei. Conform calculelor, costul unei proteze mamare este de 1.250 de lei.

Deocamdată, nu se cunoaște dacă pacientele vor putea beneficia și de operații de implant mamar. „Urmează să încheiem contract cu CNAM pentru anul 2017 și atunci voi cunoaște de ce surse dispunem”, a conchis Catrinici.

Până acum, femeile care nu-și permiteau o proteză mamară, le puteau lua de la Hospis Angelus, singura organizație de caritate din Republica Moldova care oferă dispozitivele gratuit. Însă, din cauza numărului mare de cereri, dar și din lipsa de mărimi, s-au format rânduri. Femeile sunt incluse în liste de așteptare și pot aștepta ani până vor beneficia de proteze.

 Aproape 900 de moldovence dezvoltă anual cancer mamar, iar 10 la sută dintre acestea decedează în primul an de la diagnosticare 

Vom preciza că subiectul protezelor mamare a fost abordat de mai multe ori, atât în legislativ, cât și la Guvern. În cele din urmă, după ce anul trecut lista serviciilor medicale gratuite pentru deținătorii poliței de asigurare medicală a fost extinsă, a fost prevăzută asigurarea pacienților cu exoproteze mamare necesare pentru reabilitarea celor care suferă de tumori maligne. Drept urmare, CNAM a oferit Institutului Oncologic două milioane de lei în acest scop.

Vom mai preciza că  cel mai probabil aceste proteze nu vor fi suficiente pentru toate femeile cu cancer la sân, care au suferit o mastectomie. Însă, deocamdată, Institutul Oncologic nu ne poate oferi care este numărul femeilor, care ar avea nevoie de ele, deoarece lista de așteptare încă nu a fost finalizată.

Potrivit ultimelor date, aproape 900 de femei din Republica Moldova dezvoltă anual cancer la sân, iar aproximativ 600 din ele au nevoie de efectuarea unor mastectomii. Rata de cancer mamar diagnosticat în stadii avansate în Republica Moldova este mai înaltă comparativ cu ţările europene. Iar în unele raioane această cifră este de aproape 50%.

 

  Articole relaționate:

Femeile din Moldova care au suferit o mastectomie vor putea beneficia de proteze mamare gratuite pentru reconstrucția sânului 

Operațiile de reconstrucție a sânilor după mastectomie, o raritate pentru Moldova 

95% dintre femei se vor vindeca de cancer la sân către anul 2050 

Aproape 500 de moldovence au murit, anul trecut, de cancer la sân, iar alte 700 au aflat că suferă de această maladie. Și numărul de decese și de îmbolnăvire sunt în creștere