Redactor: Tatiana Povar

Turcia a introdus noi restricții împotriva fumatului în restaurante, cafenele și spațiile semideschise, informează Daily News.

Ministrul Sănătății Recep Akdağ, a anunțat noi reguli de la începutul anului, aceștia urmând să reprezinte pași noi în lupta împotriva tutunului și produselor din tutun, care au drept scop promovarea modului sănătos de viață.

Akdağ afirmă că anterior câteva localuri permiteau сlienților să fumeze în locuri deschise doar lateral, deoarece astfel de terase erau calificate drept deschise.

„De acum în colo, chiar dacă va avea trei părți deschise, localul va fi considerat de tip închis. Materialul din care este confecționată partea interioară nu are importanță; chiar dacă e sticlă, acest spațiu va fi considerat unul închis”, afirmă Akdağ.

Programele de sănătate împotriva fumatului, au dus la scăderea ratei fumatului de la 31% până la 26 la sută, însă s-a observat o creștere a numărului de fumători printre tineri. Akdağ consideră că anume campaniile media vor avea cel mai important rol în lupta cu viciul. Ministrul  a spus că va monitoriza cu strictețe restricțiile împotriva fumatului în spațiile închise.

De asemenea, rafturile cu țigări din magazine trebuie să fie acoperite. Pot rămâne la vedere doar semnele de avertizare. Conform noilor restricții, fumatul în spații deschise unde se joacă copii, precum și pe traseele către zonele destinate ocupațiilor sportive este interzis. Oamenii nu vor avea voie să fumeze la o distanță mai mică de cinci metri de la intrările în aeroport, stațiile de autobus, de tren, centre comerciale, teatre, cinematografe și instituții medicale.

 

 Articole relaționate:

Ministerul Sănătății respinge orice modificări care fac Legea Antifumat mai permisivă

Expunerea la fumul de tutun poate duce la infertilitate și menopauză timpurie

Cresc accizele la tutun. Ce majorări se prevăd pentru următorii trei ani