Autor: Parascovia Rogate

Servicii noi pentru persoanele din grupurile cu risc de infectare cu HIV, Hepatite și infecții transmise pe cale sexuală. De curând, în regiunea de nord și centru a Moldovei activează două ambulanțe mobile care se deplasează prin raioane. Prin intermediul lor, echipele de medici oferă oamenilor din grupurile de risc sporit de infectare cu HIV consultații medicale și psihologice. Serviciul urmează să fie extins în regiunea de Sud și în cea de Est a țării.

La modul practic, primii beneficiari, care sunt din Municipiile Chișinău și Bălți, au pășit pragul unităților mobile încă pe 4 ianuarie. Astfel, pe parcursul a două săptămâni, aproape 50 de oameni au reușit să beneficieze de serviciile acordate de unitățile mobile.

Persoane examinate în condiții potrivite

Unitățile mobile au două compartimente, unul pentru examinarea medicală inclusiv ginecologică, iar altul pentru consiliere psihologică. Zilnic, în cadrul unităților mobile activează un medic ginecolog sau dermatovenerolog, un asistent medical și un lucrător social. Pe lângă faptul că personale pot fi examinate medical, acestea beneficiază de servicii de testare la HIV, sifilis și hepatitele virale B și C, cu ajutorul unor teste rapide.

„Scopul acestor unități este să ofere acces beneficiarilor la servicii de prevenire a infecției HIV, hepatitelor virale, infecțiilor cu transmitere sexuală și tuberculoză. Datorită acestor servicii, beneficiarii primesc asistența necesară, iar dacă există suspecții la anumite infecții sunt direcționați către instituțiile medicale specializate”, a declarat pentru Sănătate INFO Ala Iațco, preşedintele Asociației „Tinerii pentru Dreptul la Viață” din Bălți, organizație responsabilă de organizarea acestor servicii de prevenire în zona de Nord.

Unitățile vor lucra cinci zile pe săptămână, conform unui grafic și traseu prestabilit. Astfel, unitatea mobilă coordonează data, ora și locul aflării cu lucrătorii sociali ai asociațiilor partenere din teritoriile vizitate, care anunță persoanele din grupurile țintă când și unde să se apropie pentru a beneficia de serviciile de reducere a riscurilor.

„Unitatea mobilă are un traseu bine determinat cu puncte exacte unde staționează timp de o oră. De exemplu, la ora 10.00 în zona de Centru, apoi la 12.00 în alt sector și tot așa. Ne-am străduit să acoperim locurile unde este o concentrație mai mare a grupurilor respective”, mai spune Ala Iațco.

Serviciile sunt gratuite

„Serviciile mobile pentru prevenirea HIV au fost instituite în cadrul grantului  Fondului Global de Combatere a SIDA, Tuberculozei și Malariei, gestionat de Centrul PAS. Ele au scopul de a spori acoperirea cu servicii și accesul la îngrijire continuă a persoanelor cu risc de infectare. Aceste intervenții vin să eficientizeze serviciile clasice de prevenire prin apropierea de beneficiar și acordarea pachetului comprehensiv de servicii, în special în teritoriile unde acum activează doar lucrători în teren, iar pachetul de servicii este limitat” a explicat Liliana Caraulan, Coordonator de  Programe, Centrul PAS.

Vom preciza că serviciile mobile sunt parte a Programului Național de Prevenire și Control a infecției HIV/SIDA și ITS și sunt coordonate de către Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile.

„Multe dintre persoanele din grupurile de risc nu se adresează cu regularitate la medic, iar  datorită noilor servicii mobile, care se deplasează aproape de ei, acestea vor fi testate la HIV și alte infecții. În acest mod, vor putea fi depistate și cazurile noi de infectare. În țara noastră încă rămân multe cazuri nedescoperite. Trebuie să găsim oamenii care încă nu știu că sunt infectați și să le oferim tratament în instituțiile specializate. Ne propunem ca prin intermediul acestor unități mobile să se micșoreze riscul de infectare cu HIV, iar personale depistate vor beneficia de tratament imediat”, a explicat pentru Sănătate INFO Iurie Climașevschi, coordonatorul Programului Național de Prevenire și Control a infecției HIV/SIDA și ITS.

Pentru viitor, unitățile mobile urmează să ofere mai multe servicii, inclusiv pentru depistarea tuberculozei.