Autor: Parascovia Rogate

Să acorzi primul ajutor medical, mai ales copiilor, nu este un lucru tocmai ușor. Sarcina devine și mai grea dacă vorbim de sate, unde rar se întâmplă ca oamenii să poată avea acces la un medic de familie. Situațiile de urgență pot fi stresante chiar și pentru medici, deoarece de acțiunile lor prompte depinde salvarea oamenilor și evitarea multor consecințe grave. Moldova duce o lipsă acută de specialiști în urgențe medicale care să acorde primul ajutor copiilor. Din acest motiv de aproape doi ani asistentele medicale beneficiază de mai multe cursuri de instruire unde învață pe viu, cu ajutorul unor manechine, cum să procedeze în diverse cazuri de urgență. Cursurile durează trei zile, iar lucrătorii medicali sunt încântați de cele învățate.

Aliona Cucovici activează în calitate de asistentă medicală la Oficiul Medicilor de Familie din satul Răscăieții Noi, raionul Ștefan Vodă. Aceasta a beneficiat de cursul de „Prim Ajutor Medical Calificat în Pediatrie” acum trei luni, unde a învățat cum să acorde primul ajutor medical calificat copiilor.

█ Doctorii au salvat un copil din Nisporeni, pentru că au avut la îndemână utilajele necesare. Micuțul a băut din întâmplare oțet 

„A fost interesant să aflăm cum îndepărtăm obiectele din gura copilului, ca să poată respira. Chiar am avut un caz când un copil a înghițit o jucărie și am reușit să-l salvăm. Cred că și părinții trebuie să cunoască cum să acorde primul ajutor, pentru că ar putea evita multe consecințe. Ar fi bine ca măcar o dată la doi ani să se repete aceste cursuri”, povestește Aliona Cucovici.

Deși instruirea presupune mult material informațional, asistenta medicală spune că i-a fost ușor să-l rețină, mai ales că a fost redat într-o manieră interesantă. „Eu niciodată nu am mai beneficiat de un volum de informații atât de consistent. Am aflat lucruri noi despre febra la copii. De exemplu, dacă acesta are temperatură 37,5 nu trebuie să-i administrezi imediat supozitoare cu paracetamol cum se face la noi, ci abia când ajunge la 38. Mi-a plăcut foarte mult și aș mai vrea să mai particip la astfel de cursuri”, explică femeia.

Viorica Munteanu este o altă asistentă medicală, care timp de trei zile și-a împrospătat cunoștințele medicale în urgențe pediatrice. „Eu am învățat multe lucruri noi. Având în vedere că suntem dintr-un orășel mai îndepărtat nu beneficiem atât de des de astfel de instruiri. Îmi place că am putut experimenta pe viu situații de urgență, datorită manechinelor și manierei de predare”, mărturisește Viorica Munteanu, asistentă medicală la Centrul de Sănătate din raionul Ștefan Vodă.

La modul practic, cursul „Prim Ajutor Medical Calificat în Pediatrie” durează trei zile și formează asistente medicale, care activează în satele unde nu sunt medici de familie. Acestea învață cum să acorde primul ajutor medical copiilor în caz că micuții se sufocă, au probleme respiratorii, suferă arsuri, opărituri sau diverse traume. Instruirea are loc în felul următor: în prima jumătate a zilei se oferă materialul informativ, iar în a doua asistentele pot să exerseze cele învățate pe mulaje. Mai exact, participanții au șansa să acorde ajutorul medical pe viu unor manechine, care sunt create special să imite stări de urgență.

„De multe ori, asistentele medicale sunt nevoite să lucreze fără un doctor alături, însă ele trebuie să facă față situațiilor de urgență, precum stopul cardio-respirator, mai ales la copii, până ajunge Serviciul de Urgență. Când drumurile sunt înzăpezite se întâmplă ca ambulanțele să ajungă și mai greu. Din aceste raționamente am lansat acest curs – ca asistentele să se poate descurca până la venirea ambulanței”, explică Lilia Moscaliuc, formator în cadrul  Proiectului REPEMOL.

 Serviciile de urgență pediatrică, mai aproape de micii pacienți, deja de opt ani 

În ultima zi de curs organizatorii aplică un test de evaluare, pentru a înțelege cât de bine a fost asimilată informația. Ulterior participanților li se înmânează un certificat. Cursurile au loc în fiecare lună, în grup de maxim 20 de asistente. Acestea sunt organizate de către REPEMOL - proiectul moldo-elvețian „Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgență și Terapie Intensivă din Republica Moldova” implementat de Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene de Dezvoltare și Cooperare.

„Cunoștințele asistentelor medicale sunt foarte importante, deoarece pacienții interacționează în primul rând cu ele, iar până la venirea unei echipe multidisciplinare cunoștințele lor în materie de urgențe medicale sunt esențiale”, a declarat Iana Miglei, Coordonator instruiri al Proiectului REPEMOL .

REPEMOL organizează, de asemenea, instruiri în pediatrie și medicină de urgență și pentru medicii de familie, pentru cei din sistemul de Asistență Medicală de Urgență, precum și pentru specialiștii care  activează în secțiile de terapie intensivă, de internare, de primiri urgențe, de pediatrie din spitalele raionale, regionale și naționale.

Cursul „Primul Ajutor Medical Calificat în Pediatrie” e inspirat din practica internațională și corespunde standardelor internaționale de domeniu. Ca și conținut acesta prezintă noțiuni teoretice însoțite, în mod obligatoriu, de exerciții practice pe manechine. Acest tip de instruire și-a demonstrat deja beneficiile prin faptul că sporește încrederea asistenților medicali în forțele proprii pentru acordarea asistenței medicale copiilor aflați în stări de urgență.

 

 Articole relaționate:

GALERIE FOTO// De 15 ani Agenția Elvețiană investește în Moldova. Dezvoltarea sănătății în țară rămâne un obiectiv principal 

Moldova va avea prima unitate de urgențe pediatrice acreditată ISO 

Medicii pediatri, mai accesibili pentru copiii moldoveni. Mai puțin pentru cei de la sate