Redactor: Tatiana Povar

Proaspătul președinte învestit al Statelor Unite a intrat în rol pe toate segmentele vieții publice. Zilele acestea, Donald Trump, a semnat un ordin care vizează sănătatea reproductivă a femeilor. La acest eveniment, președintele a fost înconjurat doar de către bărbați, scrie Huffington Post.

De fapt, Trump a restabilit politica mexicană, cunoscută ca regula globală gag, pusă în acțiune pentru prima oară de către președintele american Ronald Reagan în anul 1984. Această regulă interzice acordarea fondurilor de către SUA, organizațiilor neguvernamentale care prestează sau promovează pe larg planificarea familiei și sănătatea reproducerii, dacă aceste servicii cuprind avortul. Și asta chiar dacă banii nu sunt utilizați nemijlocit pentru servicii de avort.

SUA cheltuie, anual, aproximativ 600 de milioane dolari pentru programele de planificare a familiei și sănătatea reproducerii, facilitând accesul la servicii și produse de contracepție pentru 27 milioane de femei și cupluri din întreaga lume.

Nici un ban plătit de americani nu a fost cheltuit pentru efectuarea propriu-zisă a avorturilor. Amendamentul Helms interzice acest lucru încă din 1973. Totuși, susținătorii regulii GAG la nivel mondial cred că măsurile suplimentare sunt necesare, deoarece amendamentul nu ar fi suficient de puternic.

Acest oridin este printre primele semnate de Trump de la preluarea mandatului. În Biroul său oval el a mai semnat ieri un ordin privind înghețarea angajamentelor federale și retragerea SUA din parteneriatul comercial Trans-Pacific.

La semnarea acestor ordine, președintele american a fost susținut doar de către bărbații din echipă.

█ Femeile poloneze obțin o victorie. Legea care interzice în totalitate avorturile, respinsă

Ordinul semnat de Trump, și care urmează să fie pus în aplicare, ar putea avea consecințe grave și chiar mortale pentru femeile din țările aflate în curs de dezvoltare sau din zonele de confict, care deseori se expun riscului și recurg la metode periculoase de întrerupere a sarcinii, deoarece nu au acces la metode de avort sigure.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 21 milioane de femei din țările în curs de dezvoltare, se expun metodelor nesigure de întrerupere a sarcinii, dintre care 13 la sută se sfârșesc letal.

█ Avorturile selective sau în ce țări femeile sunt obligate să nască băieți. Câte fetițe sunt omorâte anual din cauza acestui fenomen 

Această politică este abrogată sau restabilită, în funcție de partidul care vine la putere. De exemplu, în timpul conducerii președintelui Bill Clinton a anunlat-o, George W. Bush a restabilit-o, apoi Barack Obama a abrogat- din nou.

Cabinetul lui Trump este mai ,,alb și mai masculin” decât al oricărui alt președinte, care a condus până acum SUA, după Reagan.

 

█ Articole relaționate:

Cinci decese suspecte ale unor gravide în mai puțin de o săptămână 

REPORTAJ// Moldova, țară fără rod

Hotărâte că nu mai vor să fie însărcinate, unele moldovence se sterilizează definitiv. „O tânără s-a sterilizat la 27 de ani, după ce a făcut doi copii. Aceștia au decedat într-un accident“