Autor: Irina Papuc

Medicamentele pentru care nu este nevoie de rețeta medicului ar urma să se vândă în magazine, unele specializate, așa cum le numește Ministerul Sănătății. Modificarea se conține în noua Lege a Medicamentului, care a fost ținută până acum departe de ochii experților, dar și a presei.

Așadar, Ministerul Sănătății propune crearea unor magazine specializate unde ar urma să fie vândute medicamentele care pot fi eliberate fără rețetă medicală. Lista acestora va fi modificată de autoritate care va indica și doze noi. Autoritatea anunță că lista va conține doar produse medicamentoase pe bază de plante și de sinteză, „utilizate pentru tratamentul simptomelor ușoare și probleme de sănătate ușoare”.

Conform proiectului de lege, preparatele care se vor vinde în magazine ar trebuie să obțină obligatoriu autorizarea pe punere pe piață, iar vânzătorul ar urma să aibă cel puții studii medicale medii. Documentul mai prevede că agentul economic care vrea să practice o astfel de activitate va trebuie să depună la Agenția Medicamentului o cere de autorizare.

Ministerul Sănătății vrea e-Farmacii

Vânzarea medicamentelor pe internet ar urma să fie realizată doar prin e-farmacii, iar în acest caz ar urma să se aplice prevederile legale existente privind comerțul electronic. Farmaciile on-line vor avea mână liberă să vândă medicamente pentru care există autorizație de introducere pe piață, licență de import paralel, dar și în baza unei autorizații temporare.

 

 █ Articole relaționate:

 Business-ul farmaceutic poate înflori. Ministerul Sănătății scoate limitele de distanță dintre farmacii și filiale 

Medicamentele în Moldova s-au ieftinit cu 2 % și nu cu 40 %, așa cum a promis Guvernul 

„Concurența e sălbatică”. Ministerul Sănătății vrea să nu mai existe limite de distanță dintre farmacii și pregătește o nouă lege, ținută în secret 

Venituri fabuloase pentru farmacii. Moldovenii au cumpărat medicamente de peste 4 miliarde de lei