Autor: Irina Papuc

Pe 31 decembrie, atunci când premierul Pavel Filip anunța că vrea într-o lună pe masă un concept de reformare a asistenței medicale primare, ministrul Sănătății semna un ordin în care își planifica acțiunile care urmează să le realizeze pe parcursul acestui an. Planurile și termenii cu care operează premierul și ministrul Sănătății sunt diferite, ceea ce creează incertitudini - există sau nu contradicții în materie de reforme între premierul Filip și ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan?

După ședința din 31 decembrie în care premierul Pavel Filip a anunțat că vrea o reformă a asistenței medicale primare, nu sunt clare nici acum foarte multe lucruri. Cert este că Ministerul Sănătății are timp doar până la sfârșitul lunii februarie să identifice, așa cum a cerut premierul „un model clar de reformare a asistenţei medicale primare”. Mai mult, după acea ședință Guvernul ne-a anunțat că până la sfârșitul anului vom simți pe pielea noastră reforma.

„Conceptul de reformă urmează să fie definitivat, consultat cu toate părţile interesate, astfel ca la finele lunii februarie să fie prezentat spre examinare şi aprobare Guvernului. Totodată, până la sfârșitul anului curent urmează să fie finalizată procedura de contractare directă a medicilor de familie de către Casa Naţională de Asigurări în Medicină”, se menționează în comunicatul Executivului.

Așadar, premierul a spus clar că vrea ca reforma să fie deja aprobată de Guvern la sfârșitul lunii februarie. În aceeași zi Ministerul Sănătății a semnat ordinul  privind Planul de acțiuni pentru anul 2017. Și ministerul s-a referit la reforma medicinei primare, doar că a utilizat termeni diferiți. Astfel, conform ordinului elaborarea Strategiei pentru asistența medicală primară din Republica Moldova pentru anul 2018 – 2022 este prevăzută pentru trimestrul patru. Atunci ar fi trebuit, conform planului, să fie gata strategia, însă nu și aprobată, ceea ce ar presupune un termen extins. Ulterior, Ministerul Sănătății a organizat o ședință cu specialiști din domeniu în care urma să se discute despre contractarea directă a doctorilor de familie. Subiectul însă a fost abordat diametral opus – centralizarea financiară a asistenței medicale primare. Conform unor surse din cadrul Ministerului Sănătății aceasta a și fost intenția inițială, însă acum însă autoritatea trebuie să îndeplinească termenii impuși de Guvern.

Vom preciza că responsabilii din cadrul Ministerul Sănătății refuză să dea detalii măcar și despre ideile de bază ale documentului pe care trebuie să-l prezinte Guvernului. Anterior, viceministrul Sănătății Liliana Iașan a declarat pentru Sănătate INFO că se „așteaptă rezultatele unui studiu de fezabilitate”, fără să dea însă niciun fel de detalii.

Interesant este că Ministerul Sănătății și-a planificat să aprobe un document final pentru reforma spitalelor în primul trimetru al acestui an, în timp ce Pavel Filip a insistat că-și dorește ca reforma asistenței medicale primare să fie realizată în paralel cu reforma spitalelor și reforma serviciului supravegherii de stat a sănătății publice.

 

 Articole relaționate:

 Reformă radicală în medicina de familie: doctorii ar putea trece la libera practică 

„Dacă revenim la finanțare centralizată, stopăm dezvoltarea medicinei primare rurale” 

Liberă practică în medicina de familie sau spitale raionale fără specialiști în ambulator. Ce vrea Ministerul Sănătății de fapt