Autor: Irina Papuc

În sectorul Botanica al Capitalei sunt înregistrate cele mai multe cazuri noi de cancer, iar în sectorul Buiucani – cele mai multe decese. Acestea sunt datele publicate de specialiștii Centrului Municipal de Sănătate Publică. O explicație care ar face legătura clară dintre numărul de îmbolnăviri și un teritoriu exact nu există acum. Cel puțin, specialiștii se feresc să afirme cu certitudine că gunoiștile neautorizate sau apele poluate ar fi printre cauze.

Sectoarele cu cei mai mulți bolnavi

Așadar, datele publicate de Centrul de Sănătate Publică din Chișinău arată că dintre sectoarele orașului, în Botanica sunt înregistrate cele mai multe cazuri de îmbolnăviri - 2.792 de cazuri în 2015. Numărul este în creștere din 2013, când erau înregistrate 2.475 de cazuri. Numai într-un an în acest sector au fost înregistrate 408 cazuri noi.

După sectorul Botanica, în funcție de numărul îmbolnăvirilor, urmează sectorul Râșcani, cu 1. 917 persoane. Aici, în 2015 au fost înregistrate 357 cazuri noi. Pe al treilea loc se situează sectorul Buiucani, cu 1. 841 persoane afectate de maladii oncologice.

Dacă vorbim de localități, atunci în Durlești au fost înregistrate cele mai multe cazuri – 170. Este o cifră mult prea mare, dacă facem o comparație cu anul 2011, când au fost înregistrate 43 de persoane. Pe locul al doilea se plasează orașul Sângera, cu 121 de persoane afectate de cancer, iar Vadul lui Vodă se află pe locul al treilea, cu 97 de cazuri.

În comuna Trușeni erau înregistrate în anul 2011 aproximativ 31 de persoane afectate de cancer, pe când în 2015 erau deja 128 de cazuri.

În comuna Băcioi, de asemenea, se înregistrează un număr mărit de cazuri de maladii oncologice, cifra fiind în creștere de la 37 de cazuri, în anul 2011, la 126, înregistrate în 2015. Acestea sunt cifrele absolute, însă incidența este calculată la 100.000 de persoane.

 █  Paradoxuri de Moldova. Institutul Oncologic nu a avut niciodată bani pentru investigații performante. Bolnavii erau trimiși la privați 

Sectoarele unde au decedat cele mai multe persoane

Datele statistice arată cele mai multe decese au fost înregistrateîn sectoarele Buiucani, Ciocana și Râșcani. Dacă vorbim despre localități atunci pe primul loc se situează Vadul lui Vodă, apoi Sângera și Durlești, precum și Colonița, Bubuieci și Trușeni. Cancerul este pe locul doi în structura cauzelor care provoacă decesele în Municipiul Chișinău. În 2015 au fost răpuși 1.300 de oameni.

Tipurile de cancer cele mai întâlnite

În cazul femeilor cel mai frecvent tip de cancer înregistrat este cel mamar și de col uterin. În cazul bărbaților prevalează cel de prostată și  colorectal, precizează Nicolae Roșca, şeful secţiei Supravegherea bolilor nontransmisibile din cadrul CSP Chișinău.

Nicolae Roșca spune că nu putem afirma cu certitudine că anumiți factori de mediu – precum gunoiștea neautorizată de lângă Bubuieci sau depozitul de deșeuri radioactive din aceeași localitate, unde o parte din radionuclizi au pătruns în apele freatice - ar putea constitui motivul declanșării cancerului în sectorul Botanica.

„Cazurile de îmbolnăvire sunt în creștere în mai multe sectoare, nu putem afirma exact că acesta ar putea fi cauzele. Există patru factori determinanți – fumatul, consumul exagerat de alcool, alimentația nesănătoasă și lipsa activității fizice”, afirmă specialistul.

Potrivit datelor Institutului Oncologic, în 2016 au fost diagnosticați cu cancer peste 9.000 de moldoveni. Numărul total al pacienților care suferă de diverse forme ale maladiei depășește 54.000. 

 

 █ Articole relaționate:

Femeile din Moldova care au suferit o mastectomie vor putea beneficia de proteze mamare gratuite pentru reconstrucția sânului 

Operațiile de reconstrucție a sânilor după mastectomie, o raritate pentru Moldova 

95% dintre femei se vor vindeca de cancer la sân către anul 2050 

Aproape 500 de moldovence au murit, anul trecut, de cancer la sân, iar alte 700 au aflat că suferă de această maladie. Și numărul de decese și de îmbolnăvire sunt în creștere