Autor: Parascovia Rogate

Oportunități pentru cadrele medicale care muncesc ori își doresc o calificare în domeniul medicinei de reabilitare. Aceștia pot aplica pentru un stagiu de scurtă durată în cadrul unor instituții medicale din Germania. Cursurile vor fi finanțate de către Ministerul Federal al Sănătății din Germania.

Moldova-Institut Leipzig (MIL, Germania) , în colaborare cu Clinica de Urgență din Murau și Clinica Universitară din Leipzig, din Germania organizează în această primăvară un concurs în cadrul proiectului „Transfer de cunoștințe pentru Republica Moldova. Metode și practici de reabilitare medicală”.

Acesta este lansat pentru cercetători, medici și personalul medical din cadrul spitalelor, care activează în sfera medicinei de reabilitare sau care vor să obțină o calificare în acest domeniu. Participanții vor avea șansa să facă un stagiu de scurtă-durată în mai multe instituții medicale din Germania.

  Medici rezidenți din Moldova vor putea face stagii la o clinică prestigioasă din Israel. Instituția le va da un salariu lunar de 3.000 de dolari 

Proiectul are drept scop schimbul de experiență dintre specialiști, dar și formarea continuă a personalului medical tânăr în domeniul reabilitării. Astfel, medicii din Moldova vor putea stabili contacte cu specialiștii din Germania din sfera medicinei de reabilitare. La cursuri, participanții vor putea obține cunoștințe de specialitate în domeniul reabilitării. De asemenea, schimbul de cunoștințe se va axa pe aspecte ale terapiei în cazul diferitor deficiențe funcționale ale organismului.

Selectarea participanților se face în baza dosarelor depuse. Acestea trebuie să conțină informații generale despre candidat, nume, prenume, anul și data nașterii, CV-ul, o scrisoare de motivare, precum și dovada cunoașterii limbii germane, cel puțin nivelul B2. Acest nivel presupune că participantul înțelege și poate purta discuții de specialitate în domeniul de activitate. Pe lângă acesta, participantul trebuie să prezinte în detalii competențele care vrea să le însușească.

Proiectul este susținut financiar de Ministerul Federal al Sănătății din Germania. Organizatorii își asumă cheltuielile de transport, sosirea și plecarea în Germania, inclusiv costul unui abonament lunar al regiei locale de transport. Pe lângă aceasta, instituția va oferi participanților o diurnă de 50 de euro pe zi, care vor cuprinde cheltuieli pentru alimentație și cazare.

Termenul limită de depunere a dosarelor la Moldova-Institut Leipzig este 15 aprilie 2017.  Acestea pot fi expediate la adresa de email: moldova@uni-leipzig.de.

Vom preciza că după finalizarea stagiului, participantul va trebui să elaboreze un raport, care va fi semnat de instituția-gazdă și va fi expediat către Moldova-Institut Lepzig.

O altă oportunitate pentru medicii moldoveni sunt seminarele medicale internaționale, organizate de către Open Medical Institute din Salzburg, Austria.

Scopul acestora este perfecționarea cunoștințelor medicilor în domeniul lor de activitate.

Beneficiarii acestor seminare sunt medicii practicieni, care sunt și lectori sau profesori, originari din țări din Europa Centrală și de Est, Asia Centrală și fosta Uniune Sovietică. Aceștia trebuie să cunoască limba engleză. Pentru candidații care aplică pentru prima dată, una dintre cerințe e să aibă vârsta cuprinsă între 30 și 45 de ani, iar candidații care deja au participat la seminar și aplică pentru a doua oară - până la 50 de ani. De asemenea, candidații trebuie să prezinte diploma studii și specializarea pentru a-și putea alege tematica medicală la care vrea să participe, precum și ce publicații a avut în limba română și engleză.

Organizatorii vor suporta cheltuielile de cazare, alimentație și instruire pe durata seminarului.

Programul Salzburg Seminars este implementat în Moldova de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate de mai bine de zece ani, care este membru al Open Medical Club din Austria.

Pentru mai multe detalii sunați la +373 22 226343 ext.104 sau expediați un email la sabina.taralunga@pas.md.

 

 █ Articole relaționate:

Încă o instituție medicală a angajat și urmează să plătească salarii medicilor rezidenți 

Rezidenții din două instituții medicale și-au primit salariile promise de Guvern

Soluții cu două tăișuri. Medicina de familie, pusă pe umerii rezidenților fără diplomă  

Ataşamente

Ausschreibung_Hospitation_RO (1).pdf