Autor: Irina Papuc

Un studiu realizat recent și care reflectă mai multe probleme din sistemul de sănătate, în baza situației din anul trecut, confirmă faptul că moldovenii cu poliță lasă sume importante de bani atunci când merg la medicul de familie sau la spital. Astfel, moldovenii care dețin o poliță de asigurare plătesc pentru medicamente, dar și pentru servicii care nu sunt incluse în Programul Unic al asigurărilor obligatorii de asistență medicală. Mai mult, cheltuielile pentru medicamente sunt în creștere în comparație cu ultimii opt ani, iar acest lucru se explică prin creșterea prețurilor la medicamente.

„Aproximativ ¾ din cheltuielile pentru sănătate a populației sunt destinate pentru procurarea medicamentelor, după care urmează cheltuielile pentru asistența medicală primară, cu circa 13 la sută. În anul 2016, ponderea cheltuielilor pentru procurarea medicamentelor, din totalul cheltuielilor pentru sănătate, s-a majorat cu 11,5 puncte procentuale față de anul 2012. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că în ultimii ani o treime din medicamentele vândute în Republica Moldova s-au scumpit în urma oscilației cursului valutar. Al doilea factor este majorarea ponderii persoanelor care au consumat medicamente pe parcursul celor 4 săptămâni anterioare interviului de la 32,7% în 2012 până la 36,8% în 2016”, se menționează într-o sinteză a studiului realizat de Biroul Național de Statistică, la comanda Ministerului Sănătății.

Autorii studiului mai constată o realitate deranjantă – moldovenii care dețin o poliță de asigurare medicală cheltuie pentru serviciile de sănătate mai mult decât cei care nu dispun de poliță.

Cu și fără poliță – cât scoatem din buzunar

„Acest fapt se atestă preponderent din cauza unui număr mai mare de adresări înregistrate în cazul persoanelor asigurate, dar și a necesității de a suporta cheltuieli pentru serviciile şi medicamentele care nu sunt acoperite de asigurarea medicală. Astfel, în anul 2016 cheltuielile persoanelor asigurate depășesc cu 58% valoarea medie a cheltuielilor pentru persoanele fără asigurare medicală”. Astfel, constatăm că cei cu poliță plătesc mai mult pentru medicamente, iar cei fără poliță – pentru asistența medicală primară.

Același document mai relevă faptul că o persoană cu asigurare medicală care a fost spitalizată în ultimele 12 luni, a suportat cheltuieli, în medie, în mărime de 832 lei, iar pentru o persoană fără asigurare medicală costul unei internări a fost aproximativ de 1.310 lei. „Dacă analizăm costul unei zile de internare atunci decalajul este și mai mare, pentru persoanele asigurate cheltuielile adiționale au constituit 127 lei în medie pentru o zi, iar persoanele neasigurate au achitat pentru o zi de internare în medie 265 lei”, precizează autorii.  

Pentru ce servicii plătesc moldovenii în spital

Aproximativ 16 la sută dintre cei internați au spus că și-au cumpărat suplimentar produse alimentare, fiecare a treia persoană a fost nemulțumită de calitatea lenjeriei de pat, iar 38,5% din persoane au menţionat că au fost nevoiţi să procure medicamente suplimentare pentru tratament, iar cifra se menține aproape la fel în ultimii ani, fiind înregistrată o mica scădere de 2 procente. La fel de grav este că nivelul cheltuielilor pentru consumabile a crescut considerabil în comparație cu ultimii opt ani, de la 13,1 procente, la 19,1 în 2016. Acest lucru înseamnă că pacienţii au fost nevoiți să cumpere seringi, bandaj, etc.

Studiul BNS confirmă faptul că moldovenii cu venituri mici refuză să se adreseze după ajutor medical din cauza cheltuielilor suplimentare, fie că este vorba despre asistență medicală primară, de consultul unui specialist sau de internare în spital.

Rezultatele sunt importante, mai ales în contextul recentelor scumpiri a serviciilor medicale. Reprezentanții Ministerului Sănătății au negat faptul că moldovenii care au asigurare medicală plătesc serviciile de care ar trebui să beneficieze gratuit. Moldovenii cu poliță nu trebuie să plătească pentru nimic în plus. „Nu sunt asigurați numai cei care nu vor”, declara viceministrul Sănătății Oleg Creciun, la o ședință organizată de Avocatul Poporului. Subiectul majorării tarifelor nu a fost epuizat încă, întrucât mai mulți deputați vor ca Guvernul să-și suspende hotărârea. Aceștia afirmă că au suficiente argumente pentru a cere acest lucru, iar unul dintre ele este povara plăților directe și indirecte în sistemul de sănătate, care vizează și cei asigurați, din cauza volumului mic de servicii prevăzute în Programul Unic al asigurărilor obligatorii de asistență medicală.

Raportul de sinteză „Accesul populaţiei la serviciile de sănătate” a fost elaborat de către Biroul Naţional de Statistică, la comanda Ministerului Sănătății, asistenţa tehnică fiind asigurată de Banca Mondială, în cadrul proiectului„ Modernizarea sectorului sănătăţii”.

 

 █  Articole relaționate:

Jumătate de adevăr despre scumpirea serviciilor medicale și despre poliță. Ce nu ne spun autoritățile

Parlamentul a decis. Serviciile medicale rămân scumpe și Ruxanda Glavan în funcție

Cum am ajuns să avem servicii medicale mai scumpe. „Estimarea este una arbitrară și lasă loc de abuzuri” 

Spitalele din Moldova operează cu prețuri noi. Toate serviciile medicale s-au scumpit oficial de câteva ori