Autor: Parascovia Rogate

Se caută director pentru Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” din Capitală. Ministerul Sănătății a anunțat concurs pe 18 aprilie pentru ocuparea acestei funcții după ce, pe 31 martie, fostul manager a fost demis pentru gestionarea incorectă a activității economice a instituției.

Potrivit anunțului de concurs, doritorii care vor să ocupe această funcție își pot depune dosarele la Ministerul Sănătății în termen de 20 de zile de la data anunțării concursului. Condițiile pentru candidați sunt: vârstă de până la pensionare, studii în domeniu, lipsa antecedentelor penale, experiență de cel puțin zece ani, etc.

Cel care acum asigură interimatul funcției de conducător este Constantin Iavorschi, care, de altfel, este și vicedirectorul instituției. Întrebat de Sănătate INFO dacă-și va depune candidatura, acesta a zis că nu a depus dosarul și nu știe dacă o va face.

Vom preciza că funcția de director a Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” a rămas vacantă după ce Liliana Domente a fost demisă pe 31 martie. Ministerul Sănătății a concediat-o, pentru că ar fi admis nereguli economice. Aceasta ar fi plătit salarii neîntemeiate de 1 milion de lei, ar fi concediat nejustificat un angajat și ar fi admis haos în stocurile cu medicamente. De asemenea, Domente a fost demisă după ce Ministerul Sănătății a descoperit că Institutul de Ftiziopneumologie nu a inclus în sistemul online de colectare și analize a datelor despre tuberculoză SIMETB cazurile noi de îmbolnăviri și decese. Mai exact, anul trecut din cauza tuberculozei au murit cinci copii, și nu trei cum a fost anunțată autoritatea în Sănătate. În același timp, Ministerul Sănătății a aplicat doar o mustrare coordonatorului Programului Național de Tuberculoză pentru perioada 2012-2017, Ana Ciobanu, pentru colaborare ineficientă dintre medicii de familie și ftiziopneumologi. 

 

 Articole relaționate:

Patru copii din Moldova au murit de tuberculoză, fiind diagnosticați abia după deces. Autoritățile refuză să se expună, iar cazurile au fost tăinuite 

Demisii și sancțiuni în cazul copiilor decedați de tuberculoză. În realitate au murit 5 micuți 

De ce încă mai plătim bani publici pentru patul din spital și nu pentru pacient