Autor: Parascovia Rogate

Atât infecția HIV, cât și tuberculoza, în special în grupurile cu risc major de infectare, continuă să fie probleme majore de sănătate publică în Moldova. Cei care sunt vulnerabili la aceste infecții, precum și la hepatite virale sunt consumatorii de droguri injectabile. Acesta este unul din motivele pentru care Excelența Sa Profesorul Michel Kazatchkine, trimisul special al Secretarului General al ONU pentru HIV/SIDA în Europa de Est și Asia Centrală se află în Moldova pentru a treia oară, într-o vizită de lucru.

Mai exact, scopul vizitei este să discute cu autoritățile despre ce acțiuni urmează să fie aplicate pentru ca programele pentru controlul infecției HIV și tuberculozei să funcționeze în continuare eficient. De asemenea, Kazatchkine va discuta despre necesitatea majorării investițiilor naționale pentru combaterea aceste infecții, aplicarea unor alternative la încarcerare pentru consumatorii de droguri din închisori, precum și îmbunătățirea serviciilor de tratament a infecțiilor.

█ Lecții pentru Moldova. Estonia și Cehia explică cum au reușit să împartă banii ca să țină sub control cele mai periculoase infecții 

În ultimii ani, Moldova a obținut realizări semnificative în lupta cu epidemiile HIV și tuberculoza, precum și în acordarea asistenței necesare consumatorilor de droguri. Comunicarea intersectorială în domeniul HIV și tuberculozei și prevenirea infecției HIV în închisori sunt o sursă de inspirație la nivel regional și global. Cu toate acestea, Moldova mai întâmpină provocări care trebuie depășite.

„Cadrul legal național este unul modern, aliniat la recomandările internaționale în privința drogurilor, inclusiv reducerea cererii și ofertei și a riscurilor legate de consumul de droguri. Cu toate acestea, există provocări importante care trebuie soluționate, precum trecerea țării la abordări moderne, implementate în Uniunea Europeană. Este vorba de alternative la încarcerare pentru consumatorii de droguri, care vor aduce beneficii sistemului de justiție penală și va reduce rata criminalității, dar și a consecințelor asupra sănătății a consumului de droguri”, scrie Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare într-un comunicat de presă.

Vizita specialistului Michel Kazatchkine va dura patru zile, în perioada 25-28 aprilie. În acest timp, acesta va avea întâlniri cu Gheorghe Brega, Ruxanda Glavan, cu Vladimir Cebotari, ministrul Justiției și cu Alexandru Jizdan, cel al Afacerilor Interne. De asemenea, Michel Kazatchkine se va întâlni cu reprezentanții entităților Națiunilor Unite, Ambasadorii Suediei, Delegației UE și alți ambasadori acreditați în Republica Moldova. Kazatchkine va discuta și cu reprezentanții societății civile și a organizațiilor active în domeniile respective.

 Ministerul Sănătății față-n față cu societatea civilă și finanțatorii. Au discutat despre preluarea de către stat, a finanțării serviciilor de prevenire a HIV

În același timp, Kazatchkine va avea deplasări în teritoriu ca să discute cu autoritățile despre problemele legate de infecția HIV și tuberculoză și politica de prevenire și combatere a consumului de droguri la nivel local.

Vom preciza că la ultima conferință regională „Reducerea Riscurilor în condiții noi”, care a avut loc în Lituania acum o lună s-a discutat despre noile condiții  de aplicare a programelor de reducere a riscurilor pentru prevenirea HIV. Mai exact, dacă până în acest an Fondul Global pentru combaterea HIV, Tuberculozei și Malariei a finanțat aceste programe în Moldova în proporție de 90%, începând cu anul viitor, acestea trebuie susținute din bugetul de stat.

 

 Articole relaționate:

GALERIE FOTO// Au cerut o mână de ajutor pentru serviciile care le asigură o viață normală în fiecare zi 

„În curând țările noastre vor trebui să poarte responsabilitate financiară pentru sănătatea noastră. Trebuie să existe însă și interes din partea noastră, a beneficiarilor”

Și-au expus istoria vieții în schimbul promisiunii statului că va finanța serviciile medicale de care au nevoie