Autor: Irina Papuc

Date încurcate la Compania Națională de Asigurări în Medicină. Lipsesc 77 de milioane de lei (echivalentul a 3,6 milioane de EURO) din banii alocați anul trecut pentru medicamente compensate. Acești bani nu au mai ajuns la moldovenii care au nevoie de medicamente, deși anul trecut Ministerul Sănătății anunțase cu fast că a suplinit cu jumătate banii pentru acest scop. Autoritățile nu explică unde au dispărut milioanele, însă conform unei decizii a Consiliului de administrație al CNAM din 27 decembrie, se pare că acestea au fost direcționate către Spitalul Clinic Republican, unde ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, figurează ca și președinte al Consiliului de administrație.

„Pentru medicamentele compensate au fost alocate anul trecut aproximativ 430 de milioane de lei, cu 151 de milioane de lei mai mulți față de 2015. Ca urmare, numărul bolnavilor, care au avut acces la tratamente compensate a crescut cu peste 100 de mii.  Pe lista beneficiarilor au fost incluși, în premieră, și copii până la vârsta de 18 ani. În cifre reale, acest lucru înseamnă că 708 mii persoane au beneficiat de medicamente compensate” – anunța ministra Sănătății, Ruxanda Glavan la prezentarea raportului de activitate pentru anul 2016. Datele folosite de ministră sunt inexacte. CNAM utilizează alte cifre.

„Cheltuielile pentru preparatele compensate au constituit în jur de 425 milioane de lei, fiind în creştere cu 52% faţă de anul precedent”, anunță CNAM în raportul său de activitate pentru anul 2016. Aceasta nu este cea mai mare nedumerire. Deși oficial se anunță cifra de 425 de milioane de lei, nici Ministerul Sănătății, nici CNAM nu explică unde sunt restul banilor – aproximativ 77 de milioane de lei. Căci, atunci când Parlamentul a votat Legea fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală suma alocată pentru medicamente compensate era de 502 milioane și 500 de mii de lei.

Fondurile Asigurărilor au suferit modificări în luna octombrie și au fost reduse cu 59 de milioane de lei, însă Parlamentul nu a tăiat niciun leu din medicamente compensate. Redus a fost bugetul pentru fondul de profilaxie, precum și volumul transferurilor de la bugetul de stat pentru persoanele asigurate.

Am solicitat de la CNAM diferența dintre suma aprobată și cea executată. Din răspunsul autorității se înțelege că banii pur și simplu nu au fost valorificați, dar unde sunt așa nu și nu este clar.

„În prima jumătate a anului trecut a fost aplicat bugetul provizoriu. În acest context, la prescrierea preparatelor compensate instituţiile medico-sanitare s-au încadrat în suma aprobată în bugetul provizoriu. Legea fondurilor AOAM pe anul 2016 a fost aprobată în luna iulie, iar în a doua jumătate a anului fondul pentru medicamente compensate a înregistrat o creştere cu 50% faţă de bugetul provizoriu. Modificările ce ţin de extinderea listei de medicamente compensate au fost aprobate în octombrie 2016”, menționează CNAM la solicitarea Sănătate INFO.

Discuții aprinse la Curtea de Conturi privind rezultatele modernizării sectorului de sănătate. „Cu mâinile Curții se dorește debursarea banilor, dar eu nu văd că totul este perfect”

„La solicitarea Ministerului Sănătății se propune…”

Totuși, autoritatea nu explică dacă a valorificat cumva banii. Dintr-o decizie a Consiliului de Administrație al CNAM din 28 decembrie 2016 se înțelege că fondurile au fost redistribuite, astfel încât 86 de milioane de lei să fie direcționați către proiectele pe care ministrul Sănătății le-a anunțat cu mare fast, dar care nu aveau acoperire financiară, dar și pentru SCR, spital îngropat în datorii în 2015.

Astfel, la 27 decembrie Consiliul de administrație al CNAM decide să redistribuie din Subprogramul „Asistența medicală primară, inclusiv medicamente compensate” 74 de milioane de lei către Spitalul Clinic Republican. Alte 12 milioane de lei au fost rupți de la Servicii de înaltă performanță și au fost redistribuiți către: Institutul Mamei și Copilului – 2 milioane de lei și Institutul Oncologic – 10 milioane de lei. Astfel, se explică de unde a luat Institutul bani ca să cumpere teste de glicemie pentru copii bolnavi de diabet. Amintim că atunci licitația a fost câștigată de o companie proaspăt apărută pe piață, condusă de un fost angajat CNAM, iar testele au fost procurate cu un preț suspect de mic. De asemenea, din cele 10 milioane de lei alocate pentru Institutul Oncologic au fost plătite serviciile de înaltă performanță, de care Institutul n-a beneficiat niciodată.

„Sacul cu bani”, mutat de la Guvern? Președintele Curții de Conturi vrea ca CNAM să treacă în subordinea Ministerului Sănătății 

Amintim că reprezentantul Confederației Sindicatelor din Moldova în Consiliul de Administrare al CNAM, Sergiu Sainciuc, ne-a confirmat anterior că în acea ședință s-a pus la vot redistribuirea banilor, chiar dacă subiectul a generat și în Consiliu numeroase nemulțumiri. Conform Legii fondurilor asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală Consiliul de administrație poate decide redistribuire a 2 procente din fondul de bază fără ca legea ca să fie modificată.

Directorul Spitalului Clinic Republican a declarat pentru Sănătate INFO că banii au fost necesari instituției. „SCR gestionează un buget de peste 300 de milioane de lei. Nu pot să vă spun în acest moment în ce scopuri au fost alocați banii. Cu siguranță vă pot spune că 36 de milioane de lei au fost alocați pentru Programe Naționale, acestea fiind datorii acumulate de câțiva ani”, a spus Anatol Ciubotaru. Restul cheltuielilor directorul a spus că le va prezenta după ce vom expedia o solicitare oficială. 

 

 Articole relaționate:

Ministrul Sănătății a povestit în cinci minute ce a reușit să facă în ultimul an de activitate, fără să permită jurnaliștilor să pună întrebări 

 Jumătate de adevăr despre scumpirea serviciilor medicale și despre poliță. Ce nu ne spun autoritățile 

Spitalele din Moldova operează cu prețuri noi. Toate serviciile medicale s-au scumpit oficial de câteva ori 

Spitalul discordiei. Ministerul Sănătății se vede singurul fondator al Spitalului Universitar și vrea ca Universitatea de Medicină să nu se implice