Redactor: Sorina Bujarov

Infecţiile, traumatismele sau tratamentele cu substanţe toxice au fost până nu demult principalele cauze a pierderii de auz atât printre copii, cât şi pentru adulţi. În ultima perioadă însă s-a înregistrat o creştere a numărului de persoane  care încep să aibă probleme de auz anume din cauza zgomotului. Aproximativ o treime dintre copiii cu vârsta până la 18 ani suferă de afecţiuni ale urechii (asociate cu diferite grade de pierdere a auzului) se arată într-un studiu recent, citat de i-medic.ro.

Dacă deficienţa de auz nu este detectată la timp, pot apărea întârzieri în dezvoltarea limbajului, sau chiar lipsa completă a acestuia. De aceea, medicii recomandă ca auzul fiecărui copil să fie testat încă din primele luni de viaţă sau de la primele semne distinctibile. Ponderea auzului are un rol foarte important în dezvoltarea psiho-mentală a copiilor, aşa deci, părinţii trebuie să aibă mare grijă ce jucării cumpără copiilor şi la ce zgomote sunt expuşi aceştia.

Dacă doriţi să preveniţi apariţia unei afecţiuni a urechii, este indicat să curăţaţi urechea prin spălarea orificiului extern al urechii cu degetul înfăşurat într-o pânză de bumbac umezită, fără a pătrunde în partea profundă a conductului. Nu folosiţi pentru scărpinatul urechii beţe, unghii ascuţite sau orice alt obiect care ar putea produce leziuni ale tegumentului. Trebuie să evitaţi pe cât este posibil zgomotul puternic. Nu lăsaţi copiii să asculte muzică sau să privească filme cu volum tare, mai ales la căşti, deoarece traumele sonore pot duce la pierderea treptată a auzului. Surditatea va apărea după 5-7 ani şi va fi progresivă, greu de stopat şi tratat.

Orice tulburare a auzului trebuie rapid şi prompt diagnosticată, investigată audiometric, tratată specific şi urmărită în evoluţia sa de către medicul specialist.  

 

Articole relaționate:

Patru copii moldoveni cu malformații grave la inimă au fost operați cu succes 

Copii până la trei ani nu au voie să facă plajă. Studiile arată că 90 % din cazurile de cancer de piele sunt provocate de razele ultraviolete și își au originea din copilărie

Care sunt cele mai dese erori comise de părinți atunci când vine vorba de sănătatea copiilor