Autor: Parascovia Rogate

Ion Mereuţă, medic la Institutul Oncologic şi șeful Catedrei de Oncologie, Hematologie și Radioterapie, susține că a fost agresat la locul de muncă de către soțul Larisei Catrinici, directoarea Institutului Oncologic. Acesta afirmă că a fost lovit în cap cu un obiect dur, poliția însă respinge acest lucru. Potrivit ofițerului de presă al Poliției Capitalei, Natalia Stati, cei doi bărbați și-ar fi dat replici usturătoare, însă fără agresiuni. Cert e că medicul a suferit o comoție cerebrală, iar acum va sta spitalizat o săptămână la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie.

Conflictul dintre Ion Mereuță și Larisa Catrinici a început încă în noiembrie, anul trecut, când femeia a fost aleasă director al Institutului Oncologic, în urma unui concurs. Ion Mereuță, care, de asemenea, a participat la concurs, a atacat în instanță decizia Comisiei de evaluare. Acesta susține că a fost încălcat articolul 134 al Codului cu privire la știință și inovare, care prevedere că în funcția de director a Institutului Oncologic trebuie să fie un specialist oncolog care deține titlu și gradul științific cel puțin de doctor, pe care Catrinici nu-l are.

 Concurs cu scandal. Institutul Oncologic are un nou director. Rezultatele au fost contestate în judecată 

De atunci certurile între acești doi nu se mai termină. Acum Ion Mereuță susține că ieri, în timp ce se afla în biroul său după o operație, a intrat un bărbat și l-a lovit cu ceva puternic în cap. Medicul și-a pierdut cunoștința instantaneu și crede că bărbatul a vrut să-l omoare. 

„Am o contuzie cerebrală și situația nu e bună. Această agresiunea e în legătură cu judecata care are loc. Ieri dimineață am avut o convorbire cu Larisa Catrinici de dimineață și i-am zis că nu-mi voi retrage cererea de judecată. După asta am avut două operații și în timp ce mă aflam în birou a intrat acest domn necunoscut, care m-a lovit puternic. Poliția spune că el e concubinul directoarei, însă conflictele nu se rezolvă prin tentative de omor”, precizează Ion Mereuță pentru Sănătate INFO.

În același timp, poliția infirmă spusele lui Mereuță și spune că soțul lui Catrinici nici nu s-a atins de doctor.

„Dimineață, directoarea instituției a discutat cu Ion Mereuță, iar el a bruscat-o și a dat-o afară din birou. Femeia i-a povestit soțului, care a venit în spital pentru a-i cere explicații profesorului. Domnul a intrat în birou și l-a întrebat pe Mereuță cu ce drept a pus mâna pe soția lui. Acesta însă l-a alungat din birou, iar lovituri cu obiecte metalice nu au fost”, a explicat pentru Sănătate INFO Natalia Stati, ofițer de presă al Poliției Capitalei.

Pe acest caz a fost pornită o anchetă. „Urmează ca atât directoarea instituției, cât și Ion Mereuță să facă expertize medico-legale ca să putem lua o decizie”, mai spune Natalia Stati, precizând că mai multe detalii pe acest caz nu ne poate oferi pentru a nu prejudicia mersul anchetei.

Acum Ion Mereuță este internat la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, iar specialiștii susțin că starea lui este stabilă.

„A suferit o comoție cerebrală, însă traumatismul suportat nu prezintă niciun pericol pentru viață sau consecințe grave. Pacientul nu ține minte ce s-a întâmplat exact, deoarece imediat după lovitură a leșinat. Mai multe detalii nu vă pot oferi, deoarece nu am fost la fața locului”, a precizat șeful catedrei de Neurologie nr.1 în cadrul USMF „Nicolae Testemițanu”, Mihai Gavriliuc, care are grijă de Ion Mereuță.

█ Serghei Ștepa: „Da, Larisa Catrinici este sora mea. Regret că atâta mizerie este aruncată spre familia noastră” 

Am încercat să vorbim și cu directoarea Institutului Oncologic ca să aflăm ce s-a întâmplat ieri, dar atât ea cât și ofițerul de presă al instituției medicale nu au răspuns la telefon. Vom preciza că ieri, ofițerul de presă a declarat pentru un post TV că instituția va reveni astăzi cu o declarație cu privire la cele întâmplate, însă până în acest moment nu a fost făcută publică.

Între timp, Ministerul Sănătății a creat o comisie care va verifica motivele conflictului. Din aceasta fac parte reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Institutului Oncologic, USMF „Nicolae Testemițanu” și Federației Sindicale „Sănătatea”.  Cazul va fi investigat  în decurs de o săptămână, dă asigurări autoritatea în sănătate pe pagina sa web.

„Ministerul Sănătății condamnă cu toată fermitatea astfel de conflicte în instituțiile medicale și le consideră inadmisibile pentru sistemul de sănătate. Ministerul Sănătății îndeamnă managerii instituțiilor medicale să întreprindă măsuri pentru a preveni conflictele între lucrători medicali sau pacienți”, precizează Ministerul Sănătății.

Vom preciza că Larisa Catrinici a fost aleasă director al Institutului Oncologic la sfârșitul lunii noiembrie, anul trecut, în urma unui concurs organizat de Ministerul Sănătății. Împreună cu ea a participat și Ion Mereuță. Anterior, Catrinici a deținut funcția de director medical al clinicii private Galaxia.

Mai precizăm că fostul director al Institutului Oncologic, Victor Cernat a plecat din funcția de director la începutul lunii martie, anul trecut,  motivând că vrea să se axeze mai mult pe știință. Cernat a fost directorul instituției din anul 2009 până în martie 2016. Ulterior, interimatul funcției a fost asigurat de către Serghei Ștepa, vicedirectorul medical al instituției și fratele Larisei Catrinici.

 

 Articole relaționate:

De ce Institutul Oncologic nu are încă un director

De ce schimbări are nevoie sistemul spitalicesc din Moldova - directorii spitalelor trebuie numiți în funcție de consiliile de administrație 

Veriga slabă a spitalelor din Moldova – Consiliul de Administrație. Este mai mult un organ de conducere fals, arată un studiu