Autor: Parascovia Rogate

Au salvat un om de la moarte, au acordat primul ajutor copiilor care au înghițit obiecte străine, iar acum cu siguranță o vor mai putea face ori de câte ori va surveni o situație de urgență. Un grup de părinți din raionul Telenești s-au adunat în cadrul offline-ul „Tribuna Sănătății”, organizat de Platforma E-Sănătate.MD, în parteneriat cu Fundația de caritate „Inimă Mare”. Astfel, într-o atmosferă degajată părinții au aflat despre cum să acordăm primul ajutor în cazuri de urgență și ce trebuie să conțină trusa medicală a unei familii.

Tribuna Sănătății a fost deschisă de Cornel Ursu, medic rezident în Secția Anestezie și Terapie Intensivă la Institutul de Medicină Urgentă. Tânărul doctor a stat de vorbă cu părinții, explicând în termeni accesibili despre cum ar trebui să acționăm corect, de exemplu, atunci când ne curge sânge din nas, ce facem când copilul a înghițit un obiect și face convulsii, pe cine și la ce număr apelăm pentru a solicita ajutorul de urgență. Medicul a explicat ce trebuie să facem imediat ce am observat că micuțul înghite un obiect și a demonstrat toate manevrele pe un manechin.

„Moldovenii sunt slab pregătiți la acest capitol, din cauza lipsei de instruire, care abia acum începe prin școli. Oamenii încă se conduc de metode învățate de la bunei în acordarea primului ajutor medical. De exemplu, și acum mai sunt moldoveni care tratează arsurile cu albuș de ou, smântână sau alte produse alimentare, pe când este nevoie doar să stai sub apă curgătoare rece timp de 20 minute”, a declarat Cornel Ursu pentru Sănătate INFO, specialist în acordarea primului ajutor în pediatrie.

Dacă vedeți că micuțul tușește sau i se schimbă culoarea la față, iar pe jos sunt împrăștiate mai multe obiecte de dimensiuni mici, atunci primul gând ar trebui să fie că unul dintre acestea ar fi ajuns în gurița copilului. În acest caz părinții trebuie să ia micuțul și să-l fixeze pe braț cu fața în jos. Pentru această manevră vor folosi ca suport un scaun sau se vor așeza într-un unghi de 90 de grade, ca să nu scape copilul din mâini din cauza emoțiilor. Apoi vor aplica cinci lovituri de la ușoare la moderate între omoplați. Ulterior, copilul este întors și se verifică dacă obiectul este în gură.

Dacă obiectul încă nu este vizibil, atunci următoarea etapă este ca părinții să apese pe  osul stern, la piept, cu trei degete, de cinci ori. Când obiectul este vizibil, copilul se plasează pe masă și, cu un deget înfășurat în tifon și îndoit în formă de cârlig, se extrage. Indiferent dacă părinții reușesc să extragă obiectul sau nu, aceștia trebuie să solicite ajutorul Serviciului de Urgență. Este nevoie ca specialiștii să verifice dacă au rămas bucăți de obiecte blocate sau dacă nu a fost rănită traheea, etc.

Scepticism, mirare, dar și curiozitate puteai citi pe chipul părinților sau viitorilor părinți care au participat la offline-ul „Tribuna Sănătății”. Majoritatea dintre ei au beneficiat pentru prima dată de un astfel de workshop, unde au aflat cum să le fie de ajutor micuților în situații de urgență. Recomandările medicului și lecțiile practice au fost pe măsură, spun ei.

Mariana Bălan este mămica unei fetițe de cinci anișori, iar în curând va aduce pe lume un băiețel. Spune că subiectul nu-i este străin, deoarece s-a documentat de pe internet încă pe când era însărcinată cu primul copil.

„Țin minte când am văzut la TV ce obiecte au sustras medicii din traheile copiilor. Sunt obiecte care se întâlnesc în orice colț al casei - monede, nasturi, agrafe, etc. Atunci am decis să mă documentez ca să știu cum să procedez în cazuri excepționale”, explică Mariana.

De altfel, cu toată atenția sporită pe care o acordă copilului s-a întâmplat și ei ca fetița să se sufoce cu mâncare sau medicamente. Prima a fost când micuța avea doar opt luni. Femeia a vrut să-i dea copilului o bucată de portocală ca să simtă un gust nou, dar nu s-a gândit că fetița o va lua pe toată în gură. Soțul însă era acasă și a ajutat-o. „El o ținea, iar eu încet i-am deschis gurița și am scos bucata de portocală. Un alt caz a fost acum jumate de an în urmă. Îi dădeam vitamine, iar pastilele erau sub formă de steluță. Fata s-a vrut să bea apă, iar peste ceva timp mi se părea ciudat că e prea liniște. Apoi am văzut-o cum dădea din mâini și buzele parcă i se învinețeau. Am apăsat-o pe burtă de trei ori. Atunci, ea a vomitat pastila. Faptul că am fost puși astăzi în situația să facem resuscitări și pe manechine mi-a plăcut mult. Eu nu știam cum se fac corect așa proceduri”, conchide Mariana.

Printre participanți se afla și Familia Spânu. Soții și-au făcut timp și au decis să vină împreună, deoarece în curând vor mai avea un bebeluș, iar paza bună trece primejdia rea, spun ei. „Eu nu știam de manevre de primul ajutor, mai ales la copii. Este bine că atunci nu sunt specialiști lângă tine să poți acționa tu primul sau să ajuți pe cineva. Copiii pun mereu ceva în gură. Mi-a plăcut să aflu cum să reanimăm un pacient în caz de stop cardiac. Te simți mai încrezător când știi mai multe. Când vezi la televizor e una, dar când îți explică un medic este mai ușor”, explică bărbatul.

„Mulți sunt indiferenți, deoarece cred că cu ei așa ceva nu se va întâmpla. Da, ambulanțele sunt, dar ele pot să vină greu, că sunt multe urgențe, iar până ajung, salvarea unui om poți fi chiar tu”, mai spune bărbatul.

Soția sa, care este și profesoară de biologie, deseori abordează la ore cu elevii subiectul manevrelor de prim ajutor. Însă la astfel de lecții practice femeia nu a participat niciodată.

„Ar fi binevenit să facem o colaborare cu medicii, ca să le arătăm elevilor cum se face”, spune Maria Spânu.

Rând pe rând, în echipe a câte doi, toți părinții prezenți la eveniment au reanimat pacienți și au exersat pentru prima dată în viața lor acțiuni de primul ajutor.

„Astăzi am aflat că manevrele despre care știam erau greșite. De exemplu, când ai hemoragie nazală, eu știam să stau cu capul în sus, însă, corect e să apăsăm cu degetul pe nara care curge sau să pune tifon în nări. Când fata mea avea aproape doi ani, odată a înghițit o bomboană, iar în scurt timp s-a învinețit la față. Eu am întors-o și am lovit-o la spate, dar nu a scuipat bomboana. Atunci am încercat eu să o scot cu degetele, iar fetița a vomitat-o. Acum, am înțeles că felul cum am procedat e greșit”, menționează și Natalia Taran, o altă mămică.

Tribuna Sănătății a durat două ore și a avut loc la biblioteca din Telenești, iar cei care au ales tema evenimentului au fost chiar părinții.

„Am vrut ca familiile tinere să știe cum să acorde primul ajutor copiilor. Sunt prea multe cazuri când copiii suferă din neatenția părinților. Cererea a venit din partea oamenilor care frecventează biblioteca”, menționează și Nina Ignat, bibliotecară la Biblioteca Publică „Vasile Alecsandri” din Telenești.

Astfel, de seminare urmează să fie organizate în mai multe localități ale țării, iar părinții sunt așteptați să afle cât mai multe informații despre situațiile de urgență și cum pot interveni. Următorul dintre ele va avea loc la Fălești și va avea aceeași tematică.

Tribuna Sănătății este organizată de Platforma E-Sănătate.MD, iar workshop-urile urmează să se desfășoare în mai multe biblioteci din Moldova, cu suportul acordat de partenerul nostru Novateca.

Dacă doriți ca Offline Tribuna Sănătății să ajungă și la dumneavostră în localitate, expediați un email la natalia.savciuc@pas.md sau sunați la 079993992, persoana de contact Natalia Savciuc.