Autor: Irina Papuc

Pacienta pe numele căreia s-au prescris tocmai 219 rețete într-o singură lună ar fi o femeie pe nume Nadejda. Persoana însă, se pare, este una fictivă, întrucât nu are cont de identificare. În locul acestuia, au fost scrise 13 zerouri.

Până acum se știe doar că medicii care ar fi eliberat medicamente compensate sunt din raionul Hâncești, însă nu se știe cine sunt aceștia. În acest raion au fost făcute controalele de către inspectorii Curții de Conturi. Aceștia au depistat că 219 rețete au fost eliberate pe parcursul unei singure luni. Nu este clar despre ce medicamente este vorba.

„Chestia asta miroase a delapidări”

„Eu nu știu unde era Nadejda azi dacă administra toate leacurile astea. Poate deja nici nu mai este. Asta înseamnă că acest om a fost la farmacie de 219 ori într-o lună, adică uneori și de două ori pe zi. Chestia asta miroase a delapidări. Eu cred că Procuratura o să se intereseze. Eu cred că Nadejda nu mergea la doctor, ci medicul se ducea la farmacie”, a reacționat Veaceslav Untilă, președintele Curții de Conturi ieri la ședința de prezentare a raportului executării fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală. Conform raportului Curții de Conturi persoana fictivă ar mai fi ridicat medicamente în aceeași perioadă de la alte instituții medicale. În locul codului personal figurau 13 zerouri, iar în 58 de cazuri persoana avea vârste diferite.

Am încercat astăzi să luăm legătura cu doctorii din teritoriu. La Cărpineni reacția șefei Svetlana Anghel a fost violentă. Aceasta și-a permis să ridice tonul, invocând argumente absurde și anume că ea nu vrea să vorbească cu jurnaliștii. Apoi a spus că nu are voie să dea niciun fel de informații. Svetlana Anghel a ținut să spună totuși că din instituția sa nu puteau fi admise astfel de erori.

Șefa instituției medicale din orașul Hâncești, Vera Munteanu, spune că a rămas șocată de noutate. „Noi nu știm nimic despre așa ceva. Am început verificările de ieri. Vă dați seama, aici sunt sute de mii de rețete. Poate nu de la noi, dar de la centrele autonome…”, crede Vera Munteanu.

Și cum verificarea prin muntele de hârtii pare imposibilă, altă soluție nu există. „Noi nu avem acces la sistemul informatic unde sunt introduse datele. Doar CNAM și farmacia are”, a explicat Munteanu. Tot ea a revenit cu un telefon mai târziu și a spus că a fost anunțată de CNAM că totul a fost „o eroare tehnică”, admisă de farmaciile gestionate de SA Sanfarm Prim, un depozit cu capital preponderent de stat. Până la această oră nu am obținut o reacție de la administrația societății pe acțiuni.

Menționăm că am solicitat informații de la CNAM însă până acum nu am obținut un răspuns, iar o reacție oficială nu există. Chiar dacă se invocă o eroare tehnică, medicamentele în valoare de 84 de mii de lei oricum au fost eliberate, iar Curtea de Conturi menționează despre prejudicierea bugetului de stat. Menționăm, de asemenea, că inspectorii Curții de Conturi au făcut verificări în cazul a doar două instituții medicale. De asemenea,  nu este clar cum medicamentele au fost eliberate, dacă rețeta primită era incompletă sau conținea date vădit eronate. În acest caz, farmacistul era obligat să restituie rețeta și să nu elibereze medicamentele.

Ieri, în cadrul ședinței, directorul CNAM Dumitru Parfentiev a dat asigurări că se va interesa și că anunța instituțiile de ordine, dacă va fi cazul. Raportul a fost prezentat ieri de Liuba Bulmaga, controlor de stat superior la Curtea de Conturi.

Cum sunt eliberate medicamentele compensate

Regulamentele în vigoare prevăd că medicamentele compensatese prescriu numai pe formulare de reţetă de model aprobat de Ministerul Sănătăţii şi Protecţiei Sociale şi CNAM. Trebuie să existe trei formulare de rețetă. Pe un formular de reţetă trebuie să se prescrie numai un medicament compensat, pentru maxim o cură lunară de tratament Apoi, medicul de familie trebuie să înregistreze în fişa medicală de ambulator (formular 025e; 112e) a pacientului argumentarea indicaţiei, seria şi numărul reţetei, denumirea preparatului, doza, cantitatea şi durata tratamentului. După completarea formularului reţetei, medicul de familie detațează exemplarele 1 şi 2 ale reţetei şi le dă persoanei asigurate care, la rândul său, le prezintă la farmacie. Al treilea exemplar se păstrează în instituţie numai pentru trei ani, apoi se distrug.

 

█ Citește la aceeași temă:

Pacienţi „fantomă”, fără cod de identificare și rețete eliberate de doctori pe numele acestora. Nereguli grave, depistate la eliberarea medicamentelor compensate