Redactor: Elena Cioina

Medicii de la Institutul Mamei și Copilului au reușit astăzi să salveze un nou-născut, înlăturându-I o tumoare gigantă. Bebelușul are doar o zi și s-a născut cu un teratomul sacrococcigeal gigant. Într-o postare pe pegina de Facebook a instituției medicale, copilul a venit pe lume în termen, prin cezariană, și avea greutatea de 3 kg și 600 de grame. Din nefericire micuțul avea și o tumoare imensă de peste 600 de grame, care comprima organele bazinului și concreștea în bazinul mic.

Intervenția a fost efectuată de către elevii doctorului Eva Gudumac, fiind supravegheați de către dânsa. Intervenția a durat aproximativ cinci ore. „Tumoarea a fost foarte vascularizată, existând risc sporit de hemoragie, motiv din care a fost nevoie de preparate de sânge”, se spune în postarea de pe Facebook.

Doctorii afirmă că acum starea copilului este stabilă, el respiră desinestătător, urmează tratament post-operator în Secția Reanimare chirurgicală și terapie intensive a Institutul Mamei și Copilului.

Din echipa de medici-chirurgi au făcut parte: Aliona Pisarenco, șefa secției Chirurgie nou-născuți a IMC, doi chirurgic-pediatri, Ina Revenco și Doina Haidarlî, medical anesteziolog,  Angela Maniuc și asistentele de operație, Larisa Litiuc și Lucia Romanciuc.

Specialiștii spun că în ultima perioadă se observă creșterea incidenței tumorilor congenitale la nou-născuți. În astfel de cazuri diagnosticul este stabilit intrauterine, iar gravida este supravegheată la Institutul Mamei și Copilului. Chirurgii de la IMC  împreună cu obstetricienii institutului stabilesc conduita nașterii, influențând astfel rezultatul post-operator.

 

 Articole relaționate:

Moașele din Moldova, instruite cum să primească nașterile fiziologice de sine stătător, fără medici prin preajmă

Sprijinite moral de după ușă. De ce bărbații moldoveni nu asistă la nașterea copiilor lor