Autor: Irina Papuc

Consiliul Național de Coordonare a Programelor Naționale de profilaxie și control al infecției HIV/SIDA pune în joc 7,1 milioane de euro, printr-o decizie arbitrară de a exclude Recipientul Principal (implementator principal) din partea organizațiilor neguvernamentale, din domeniul HIV/SIDA din Moldova, din procesul de gestionare a surselor Fondului Global. Mai multe organizații care implementează proiecte în acest domeniu au expediat Consiliului o scrisoare prin care atenționează că excluderea a avut loc cu abateri, iar în lipsa măsurilor de redresare a situației despre încălcări va fi anunțat Fondul Global.

Organizațiile semnatare atrag atenția că decizia CNC din 29 iunie prin care Recipientul Principal din partea organizațiilor neguvernamentale a fost exclus din procesul de gestionare a surselor financiare din partea Fondului Global, a fost adoptată cu încălcarea cerințelor pentru un proces decizional transparent.

Încălcările sunt numeroase și încep de la nerespectarea agendei, interpretarea eronată a conflictului de interese, admiterea în procesul de vot a unor persoane, care nu au calitatea de membru al CNC, precum și adoptarea hotărârii în lipsa numărului de voturi necesar. Or, din motive absolut neclare, o decizie a fost luată în baza a 10 voturi pro din 26.

„Punerea la vot a unui subiect neinclus în agendă și care nu a fost anunțat în modul prevăzut de Manualul Operațional este o încălcare a cerințelor față de un proces decizional transparent. De asemenea, a fost în mod eronat interpretată politica privind conflictul de interese, încercându-se de a exclude toată societatea civilă din procesul de vot, pe motiv că acestea utilizează resurse din cadrul grantului, în calitatea lor de prestatori de servicii. Subliniem că proiectele granturilor de țară pentru susținerea programului național de control al HIV au fost elaborate de un grup de lucru multidisciplinar stabilit de CNC și nu de câțiva membri în mod separat”, se menționează în scrisoare. Aplicând aceeași logică, unele institutuții guvernamentale ar fi trebuit și ele să fie excluse din procedura de vot, întrucât utilizează, la fel, resursele Fondului Global, în calitatea lor de prestatori de servicii.

„Lista actualizată a membrilor cu drept de vot sau cu voturi delegate nu a fot anunțată, ceea ce vine în contradicție cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.825 din 3 august, 2005, precum și cu prevederile Manualului Operațional. La vot au fost admise persoane care nu aveau calitatea de membri ai CNC și, respectiv, nu au drept de vot. În cadrul ședinței au fost prezenți participanți necunoscuți care nu și-au justificat prezența prin împuterniciri de reprezentare. În final, hotărârea a fost adoptată în lipsa numărului necesar de voturi, adică a 2/3 din voturile membrilor prezenți, întrucât 10 din 26 reprezintă 38.5 procente”, se mai menționează în scrisoare.

Semnatarii solicită în timp restrâns să fie anulată hotărârea din 29 iunie, iar până în data de 7 iulie Grupul tehnic de lucru să se convoace pentru a finaliza bugetul propunerii de proiect. În caz contrar, semnatarii scrisorii își asumă dreptul de a se adresa în instanță, precum și să notifice Constituentul Organizațiilor Societății Civile din Consiliul de Administrare a Fondului Global despre tentativa de excludere a ONG-urilor din procesul de luare a deciziilor și implementare a proiectelor Fondului Global. De asemenea, organizațiile se vor adresa departamentului Access to Funding al Secretariatului Fondului Global să se expună pe marginea procedurilor de continuare a finanțării Fondului Global, în contextul ultimelor modificări esențiale a propunerii.

Organizațiile care lucrează nemijlocit cu comunitățile din grupurile de risc atrag atenția că Fondul Global a recomandat implementarea mecanismului de „dual track financing”, ceea ce înseamnă că pentru respectarea transparenței trebuie să existe doi recipienți principali – unul guvernamental și unul care să reprezinte societatea civilă. Menționăm că din cauza încălcării procedurilor Moldova riscă să piardă finanțarea de 7,1 milioane de euro, pentru perioada 2018-2020, deoarece conform regulilor țara nu poate opera schimbări esențiale în Cererea de continuare a finanțării, în caz contrar pierde dreptul de aplicare pentru finanțare prin metoda simplificată. În cazul în care se decide schimbarea, organizația internațională ar putea să respingă cererea de continuare și să solicite dezvoltarea unei aplicații depline. Vom preciza că Moldova are în prezent doi implementatori principali – unul care reprezintă sectorul guvernamental (UCIMP) și unul neguvernamental (Centrul PAS). Aceștia au la rândul lor subrecipienți.

Scrisoarea a fost semnată de 6 ONG-uri care sunt în componența Consiliului Național de Coordonare – Liga persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, Uniunea ONG-urilor active în Reducerea Riscurilor și Prevenirii HIV/SIDA, Gender DocM, Platforma Organizațiilor activă în controlul TB, Fundația Soros Moldova și Centrul PAS.

 

 

█  Citește la aceeași temă:

Moldova riscă să piardă 7,1 milioane de euro de la Fondul Global pentru prevenirea și controlul HIV/SIDA. Organizațiile neguvernamentale, excluse din procesul de implementare al grantului

ONG-urile din domeniul de reducere a riscurilor cer autorităților să asigure finanțare permanentă pentru programele de prevenire a infecției HIV

Nu mai e prioritate. CNAM tergiversează finanțarea programelor de prevenire a maladiilor transmisibile în Moldova

Ministerul Sănătății față-n față cu societatea civilă și finanțatorii. Au discutat despre preluarea de către stat, a finanțării serviciilor de prevenire a HIV