Opinie formulată în cazul excluderii de către Consiliul Național de Coordonare a programelor naționale de profilaxie și control al infecției HIV/SIDA, infecțiilor cu transmitere sexuală și tuberculozei a Recipientului Principal (implementator principal) din partea organizațiilor neguvernamentale, din domeniul HIV/SIDA din Moldova, din procesul de gestionare a surselor Fondului Global de Combatere a SIDA, TB și Malariei.

Igor Chilcevschi, președintele Ligii persoanelor care trăiesc cu HIV

Regulamentul privind procedura de vot a fost încălcat, iar la ședința Consiliului Național de Coordonare a programelor naționale de profilaxie și control al infecției HIV/SIDA s-au discutat lucruri care nu au fost analizate mai înainte. Acum, nu știm ce va urma, dar vedem foarte multe riscuri. Fondul Global de Combatere a SIDA, TB și Malariei poate respinge această decizie, deoarece e alta decât se aștepta. Acum nu știm cum se va aplica Programul Național de profilaxie și control al infecției HIV/SIDA. Ne pare foarte rău că nu a fost luată în calcul părerea societății civile, asta e cel mai important. Ne dorim și cerem președintelui CNC (n.r- Ruxanda Glavan, ministrul al Sănătății) să ne răspundă la întrebările scrisorii pe care am adresat-o zilele trecute. Urmează să mai lansăm și altele, inclusiv și către Fondul Global, deoarece ne dăm seama că a rămas puțin timp și ambiția ministrei nu va scădea, dar vom merge înainte. Despre această decizie arbitrară știu deja toate țările din CSI și Europa. Suntem dezamăgiți de ceea ce se întâmplă.

Riscurile nu sunt doar la nivel de structuri organizatorice, dar în primul rând pentru cetățeni, deoarece HIV ne vizează pe toți. Cazurile noi de infecție au loc în special în rândul persoanelor care nu fac parte din grupul de risc. De aceea, noi trebuie să lucrăm ca să prevenim aceste infecții, în special în rândul tinerilor. Din păcate vorbim, dar autoritățile nu ne aud. Totuși, nu vom lăsa mâinile în jos.

Unica noastră temere e că prin decizia CNC de săptămâna trecută s-a făcut un mare pas înapoi în ceea ce ține de prevenirea și controlul infecției HIV în țară. S-a creat un precedent, că părerea societății civile nu contează. Autoritățile pot lua decizii fără să se consulte cu noi. Ne facem griji că toate ideile democratice pe care le promovează autoritățile rămân doar pe hârtie, la nivel formal și am așa o senzație că ne întoarcem înapoi, pe timpul Uniunii Sovietice, când părerea nimănui nu conta.