Redactor: Parascovia Rogate

Preparatele pentru aceste categorii de pacienți au fost adăugate în lista medicamentelor compensate, care a fost revizuită și aprobată din nou printr-un ordin, semnat la 30 iunie 2017.

Astfel, Ministerul Sănătății a anunțat astăzi (n.r. 7 iulie) printr-un comunicat că începând cu 1 iulie lista medicamentelor compensate a fost extinsă cu 12 denumiri comune internaționale. În realitate însă este vorba despre extinderea listei cu 7 preparate, deoarece cinci dintre cele 12 au fost înlocuite cu altele. Potrivit autorității în sănătate „preparatele substituite au efecte terapeutice mai bune sau sunt inovatoare”.

Mai exact medicamentul Cetirizinumul, prescris anterior pentru infecții respiratorii acute, a fost înlocuit cu Ibuprofen. Preparatul pentru dureri lombare Tolperisonum a fost substituit cu Tizanidinum, iar medicamentul Dexketoprofenum a fost indicat pentru controlul durerii la maladiile oncologice.

Potrivit Ministerului Sănătății, trei dintre medicamente vor fi compensate în proporție de 100%. Este vorba despre preparatele utilizate în terapia fibrozei chistice (o boală rară), epidermolizei buloase (grup de afecțiuni dermatologice ereditare caracterizate prin dezvoltarea de erupții veziculare pe piele și mucoase ca răspuns la traumatisme minore, căldura și fricțiune) și infecțiilor respiratorii acute la copii.

Alte, șapte preparate indicate pentru tratamentul maladiilor neurologice, gastrologice și controlul durerii la pacienții oncologici au fost compensate în proporție de 70 la sută. De asemenea, două medicamente recomandate pentru tratamentul depresiei și maladiei Alzheimer au fost compensate în proporție de doar 30 la sută.

Vom preciza că preparatele compensate indicate în rețeta medicală vor fi eliberate de farmaciile contractate de CNAM.

Vom adăuga că pentru tratamentele compensate, CNAM a planificat un buget de 522 de milioane de lei pentru acest an. Până în prezent, 46% din această sumă a fost valorificată.

 

 Articole relaționate:

Jocuri cu medicamente compensate. Din 1 aprilie o parte din preparate vor fi excluse din listă

CNAM explică modificările din lista medicamentelor compensate

Lista cu medicamente compensate. Tot ce trebuie să știți