Autor: Parascovia Rogate

În Moldova, persoanele depistate că dețin chiar și o cantitate foarte mică de droguri pot fi reținute și atrase la răspundere penală. Cel mai des sunt pedepsiți însă consumatorii de droguri și nu traficanții. Acest lucru se întâmplă mai ales din cauza unor lacune în legislație. Deoarece consumul de droguri este considerat o boală, iar persoanele au nevoie de tratament, autoritățile împreună cu societatea civilă și-au propus să opereze mai multe modificări în actele normative și să găsească alternative la încarcerare pentru consumatorii de droguri.

La modul practic, consumatorii de droguri sunt pedepsiți pentru păstrarea stupefiantelor. Codul Penal prevede că orice persoană identificată că deține droguri se alege cu un dosar penal. Problema cea mai mare însă constă în cantitatea admisibilă de droguri pe care acestea o pot avea cu ei.

De exemplu, potrivit Hotărârii de Guvern nr.79 din 23 ianuarie 2006 privind aprobarea listei substanțelor narcotice, psihotrope și a plantelor care conțin astfel de substanțe în trafic ilicit,  o persoană poate fi trasă la răspundere chiar și pentru 0,0001 g de droguri. La modul practic, această cantitate se poate conține, de exemplu, pe vârful unui ac de seringă, după ce un consumator și-a injectat doza.

 Mai mulți specialiști, față în față cu jurnaliștii. Întrebări și răspunsuri despre decriminalizarea consumului de droguri

 „Astfel, chiar dacă Codul Penal nu prevede sancționarea penală pentru consum, persoana va fi trasă la răspundere pentru păstrare. E absurd, deoarece cantitatea de droguri admisibilă ar trebui să fie cel puțin un pic mai mare decât o doză de  consum. Chiar și în Rusia și Ucraina dozele admisibile sunt de zece ori mai mari. În cazul nostru, organele de drept, folosindu-se de faptul că dozele sunt foarte mici, îi atrag la răspundere pe toți, inclusiv pe consumatori”, a declarat pentru Sănătate INFO Andrei Lungu, avocat în cadrul Institutului pentru Drepturile Omului în Moldova (IDOM).

În acest mod, ne spune specialistul, cel mai des se aleg cu dosare penale persoane nevinovate, adică cele care nu comercializează droguri, ci au căzut în capcana dependenței.

„Consumatorii de droguri au un viciu, ce trebuie tratat. Pentru că sunt trași la răspundere simpli consumatori sunt deschise multe dosare penale, iar cei care vând droguri nu sunt afectați, deoarece oamenii legii își îndeplinesc planurile din contul consumatorilor.  Resursele statului în schimb sunt folosite fără niciun rezultat. De atâția ani luptăm cu această problemă și nu sunt progrese semnificative”, a mai declarat Andrei Lungu pentru Sănătate INFO.

De altfel, într-un studiu realizat de Asociația Promo-Lex anul trecut, autorii cercetării atrag atenția asupra faptului că legislația în vigoare „predispune preponderent spre atragerea la răspundere penală a consumatorilor de droguri și diminuează eficiența luptei împotriva traficului de droguri și a traficanților”. În acest sens, specialiștii au venit cu un set de recomandări către autorități. În primul rând, aceștia au sugerat Guvernului să modifice Hotărârea de Guvern nr.79 din 23 ianuarie 2006, dar și să dezvolte politici naționale, menite să ofere servicii de suport și reabilitare consumatorilor de droguri.

 „Asociația Promo-Lex a constatat că în Moldova cantitățile de droguri admisibile sunt de 10 și chiar de 20 de ori mai mici, decât în țările vecine. Atunci am lansat acest subiect în cadrul Comisiei Naționale Antidrog. După ce Promo-Lex a prezentat rezultatele raportului, am ajuns la concluzia că trebuie să modificăm ceva în acest sens. Atunci s-a creat un grup de lucru pentru revizuirea legislației, dar și elaborarea unor mecanisme care ar oferi consumatorilor alternative la încarcerare”, afirmă Ina Tcaci, coordonator național HIV/SIDA în cadrul Agenției Națiunilor Unite pentru Combaterea Drogurilor și Criminalității în Moldova.

Deocamdată, grupul de lucru creat s-a întrunit într-o singură ședință în care au fost stabilite sarcinile membrilor.

„Ulterior, am desfășurat o campanie de promovare pe tema alternativelor la încarcerare pentru consumatorii de droguri, care a avut loc în de Ziua Internațională de luptă împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri. Am elaborat un sondaj ca să vedem cum sunt percepuți consumatorii de droguri de cetățeni, iar rezultatele vor fi publicate în curând”, a menționat Ion Țurcanu, secretar al Comisiei Naționale Antidrog, care face parte din grupul de lucru creat.

█ Alternative la detenție pentru persoanele dependente de droguri. „Pacienții trebuie să se trateze în familie”

Grupul urmează să elaboreze un mecanism care să le ofere consumatorilor de droguri șansa de a se vindeca și reintegra în societate.

„Dacă consumatorul e considerat dependent de droguri, iar el își păstrează doza doar pentru consum propriu și nu o răspândește, atunci nu trebuie tras la răspundere penală. Din contra, instituțiile de drept trebuie să-i propună un curs de reabilitare. În tot acest timp consumatorul trebuie să fie sub supraveghere medicală, a asistentului social, a polițistului din regiunea în care locuiește, etc.”, adaugă Țurcanu.

O schiță a mecanismului va putea fi creată abia după ce membrii grupului de lucru vor afla rezultatele cercetării. „Este importantă opinia cetățenilor. În 80% din cazuri, aceștia au răspuns că dependența de droguri e o boală, iar aceste persoane trebuie tratate, dar nu supuse încarcerării. După elaborarea unui astfel de mecanism, vom lucra și asupra modificării Hotărârii de Guvern, ca să mărim cantitatea de droguri admisibilă”, mai precizează Ion Țurcanu.

Specialiștii spun că prin identificarea unor alternative la detenție, va avea de câștigat și bugetul statului, întrucât cheltuielile privind întreținerea unui deținut în penitenciar ajung la 160 de lei pe zi, pe când reabilitarea unui consumator de droguri costă cu aproximativ 95 la sută mai puțin. Acum în Moldova sunt înregistrați oficial 11 mii de consumatori de droguri, în realitate cifra ar fi de cel puțin trei ori mai mare.

Potrivit studiului „Practica judiciară de examinare a infracțiunilor și contavențiilor privind circuitul ilegal de droguri fără scop de înstrăinare”, realizat de Asociația Promo-Lex, în perioada 2015-2016, în Moldova au fost înregistrate 1.672 de cauze penale pentru săvârșirea infracțiunilor legate de droguri. 

 

█ Articole relaționate:

CAMPANIE//Sănătate INFO lansează o campanie privind decriminalizarea consumului de droguri

Kazahstanul interesat de experiența Moldovei în prevenirea celor mai răspândite infecții transmisibile. Specialiștii au studiat serviciile prestate de ONG-uri

ONG-urile din domeniul de reducere a riscurilor cer autorităților să asigure finanțare permanentă pentru programele de prevenire a infecției HIV