Autor: Parascovia Rogate

Un reporter al redacției Sănătate INFO, parte componentă a Platformei E-Sănătate.MD a fost dat afară ieri de la un eveniment organizat de Ministerul Sănătății, unde au fost organizate discuții despre reformarea medicinii de familie. Organizatorii, inclusiv persoane din cadrul OMS, au restricționat accesul jurnalistului în sala unde urma să aibă loc evenimentul.

Ministerul Sănătății a emis și o dispoziție în acest sens acum patru zile. La eveniment au fost invitați mai mulți medici de familie, dar și de alte categorii, asistenți medicali, șefi ai Asociațiilor Medicale Teritoriale din Municipiul Chișinău, directori ai mai multor spitale, dar și experți ai Organizației Mondiale a Sănătății. Dialogul de politici este organizat de Ministerul Sănătății și are loc inclusiv astăzi.

„Este un eveniment închis și nu sunt obligat să vă informez că jurnaliștii nu au voie să participe. Aici vor avea loc discuții interne”. Aceasta a fost replica unuia dintre organizatorii unui dialog de politici, care nu a permis intrarea la eveniment, deși acesta a fost unul public, iar jurnaliștii nu au fost anunțați că nu au voie să participe. Accesul a fost restricționat și de către Tatiana Zatîc, șefa Direcției asistența medicală primară, urgentă și comunitară, ea invocând același lucru. De asemenea, unul dintre specialiștii OMS, Pavlos Theodorakis, s-a apropiat ca să ne întrebe dacă știm că evenimentul este unul de tip închis, iar jurnaliștii nu au voie să participe.

La eveniment era invitat și Pavel Filip, care urma să țină un discurs. De asemenea, la eveniment și-a făcut apariția și ministra Sănătății, Ruxanda Glavan, fiind invitat și reprezentatul Biroului OMS în Moldova Haris Hajrulahovic.  Întâlnirea a fost organizată la Radisson Blu Leogrand Hotel. Medicii au fost invitați să discute despre viziunea lor privind viitorul medicinii de familie, care sunt provocările actuale și acum ar trebui reformată medicina de familie.

Menționăm că Legea privind transparența în procesul decizional prevede că „cetățenii, asociațiile constituite în corespundere cu legea și alte părți interesate au dreptul să participe la orice etapă a procesului decizional, dar și să solicite și să obțină informații referitoare la procesul decizional, inclusiv să primească proiectele de decizii însoțite de materialele aferente, în condițiile Legii privind accesul la informație”. Legea definește procesul decizional drept „procedură de elaborare şi de adoptare a deciziilor de către autorităţile publice”.

Ținem să precizăm că în acest mod Ministerul Sănătății își accentuează politica de restricționare a mass-mediei la informații de interes public. Or, presa are rolul de a relata despre felul în care se fac reformele în Moldova. Această reformă este importantă, deoarece vizează asistența medicală primară, respectiv întreg teritoriul Republicii Moldova, în care sunt implicați mii de doctori.  Deși de la începutul acestui an Guvernul a cerut Ministerului Sănătății să creeze, până la sfârșitul lunii februarie, un concept de reformare a asistenței medicale primare acest lucru nu s-a întâmplat, iar un document public lipsește. Sănătate INFO este unica sursă acum pentru medicii de familie, dar și pentru cei interesați de modul în care sunt elaborate politicile statului în domeniul Sănătății, iar jurnaliștii nu au fost invitați niciodată pentru discuții publice și transparente. În acest context, reforma spitalelor a fost realizată în mod absolut netransparent, nu doar pentru jurnaliști, dar și pentru experți și directorii de spitale, persoane direct vizate de reformă. Autoritatea a publicat conceptul reformei pentru dezbateri publice, fiind asigurate doar 10 zile de discuții.

Vom adăuga că în Moldova sunt 280 de instituții medicale primare, fie Centre ale Medicilor de Familie din raioane sau Oficii ale Medicilor de Familie.   

 

█ Articole relaționate:

Reformă radicală în medicina de familie: doctorii ar putea trece la libera practică

Moldovenii își vor putea schimba medicul de familie o dată la șase luni. Ce mai prevede noul regulament de înregistrare la medicul de familie 

Aproape 100 de mii de moldoveni și-au schimbat medicul de familie. Care sunt motivele