Autor: Parascovia Rogate

În doar o săptămână 120 de rezidenți absolvenți au depus contestații la Ministerul Sănătății, nemulțumiți de localitățile unde au fost repartizați. Aceștia au cerut autorității în sănătate să revizuiască repartizarea și să vină cu soluții. Deocamdată, 70% din contestații au fost examinate și rezolvate, se precizează în Ordinul cu privire la rezultatele repartizării în câmpul muncii a absolvenților studiilor postuniversitare prin rezidențiat, promoția anului 2017.

Potrivit documentului, în acest an, 404 persoane au absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, însă doar 382 de rezidenți absolvenți și-au ridicat diplomele și certificatele de repartizare în câmpul muncii.

În săptămâna 14 iulie – 21 iulie, când rezidenții absolvenți și-au primit demersurile, în care erau indicate instituțiile unde vor activa în următorii trei ani, aceștia au depus 120 de contestații. 60 la sută dintre ele au fost pentru schimbarea satului, iar alte 40 % pentru transferul absolventului în Municipiul Chișinău din motive familiale, studii de doctorat, etc. Deocamdată, 86 dintre cele 120 de contestații au fost examinate și rezolvate, ne anunță Ministerul Sănătății, însă nu este clar cum.

Conform datelor ministerului, 246 de tineri specialiști au fost repartizați în instituțiile medicale raionale. Alți 144 vor activa în Municipiul Chișinău, iar 22 – în instituțiile medicale din Municipiul Bălți. Dintre aceștia, 41 sunt medici de familie, 27 sunt medici interniști, 25 - specialiști în sănătate publică, 19 sunt anesteziologi și reanimatologi,  15 chirurgi, 15 obstetricieni-ginecologi și 9 neonatologi.

Cei mai mulți medici au fost repartizați în raioanele Orhei - 20 la număr, Cahul - 19, Hâncești - 16, Criuleni - 15 și Anenii-Noi -11.

Vom preciza că în acest an, mai mulți rezidenți au rămas nemulțumiți de locurile unde au fost repartizați la muncă. Pentru mulți dintre ei e absurd să meargă să lucreze în raion și să-și lase la Chișinău casa, familia și copiii. Alții însă nu erau de acord să fie trimiși în raioane, unde nu cunosc pe nimeni.

 

 Articole relaționate:

Repartizare cu nemulțumiri. Mai mulți rezidenți absolvenți, nevoiți să-și lase familia și copiii la Chișinău ca să lucreze trei ani în raioane

Doctorii moldoveni care muncesc în Italia, Franța, Germania, despre Moldova. Ce ar vrea să se schimbe, pentru ca să accepte să facă medicină acasă 

Sistemul medical din Moldova îmbătrânește. Trei din zece medici sunt pensionari