Autor: Irina Papuc

Copiii care suferă de tulburări în dezvoltare ar putea fi ajutați să treacă mai ușor peste aceste probleme de sănătate și să evite un eventual handicap. În acest scop vor fi formate echipe multidisciplinare care vor avea grijă ca micuții să beneficieze la timp de servici de intervenție timpurie, care urmează, de altfel, să fie lansate în premieră în Republica Moldova.

Serviciile de intervenție timpurie sunt, deocamdată, o noutate pentru Republica Moldova. În timp ce în alte state serviciul este dezvoltat la nivel de țară, în Republica Moldova doar câteva ONG-uri oferă reabilitare pentru micuții cu probleme de dezvoltare fizică, cognitivă, comunicativă sau socio-afectivă. Astfel, doar 200 de copii din cei 15.000 care ar avea nevoie de asemenea ajutor se bucură de susținerea unui psiholog sau kinetoterapeut. Restul se dezvoltă cu mari deficiențe, iar la maturitate ajung să sufere de handicapuri severe și să fie marginalizați de restul societății.

Ministerul Sănătății își propune acum să dezvolte astfel de servicii la nivelul întregii țări. Aceasta ar însemna că mai multe echipe, formate din psihologi, asistenți sociali, logopezi și kinetoterapeuți vor lucra cu micuții câteva ore pe săptămână în funcție de problema depistată și gravitatea ei. Totodată, micuții vor fi supravegheați de către un neonatolog chiar de la naștere.

Modul de funcționare a acestor echipe este prevăzut în Regulamentul-cadru privind organizarea și funcționarea serviciilor de intervenție timpurie și a standardelor minime de calitate.

Documentul mai prevede că prima etapă va consta în evaluarea dezvoltării copilului, ulterior va fi semnat un acord între prestatorul de servicii și membrii familiei, în care vor fi indicate programele necesare de reabilitare. În cadrul aceluiași serviciu mamele vor fi instruite cum să-și îngrijească micuții, ce proceduri li se cuvine, dar și cum trebuie să fie hrăniți corect. Serviciul ar urma să fie finanțat de Compania Națională de Asigurări în Medicină, dar și din donații.

Medicul neonatolog Ludmila Rusu spune că este foarte importantă stabilirea diagnosticului din primele zile de naștere. Acest lucru însă nu-l poate face fiecare neonatolog. „La fiecare copil maladia se dezvoltă diferit și semnele clinice se manifestă altfel. Spre exemplu ischemia cerebrală poate fi tratată și sunt suficiente două cure. Diagnosticarea târzie însă creează probleme. Aici avem două săli de tratament, zilnic vin câte 18 copii”, spune medicul neonatolog de la Spitalul Clinic nr. 1 din Capitală.

Deși este un proiect grandios, autoritățile s-ar putea confrunta cu lipsa de cadre. Astfel, serviciile propriu-zise ar putea fi dezvoltate în doi-trei ani, crede Ivan Puiu, directorul Centrului de reabilitare timpurie „Voinicel”.

„Suntem optimiști și credem că în câțiva ani vom fi capabili să dezvoltăm serviciile la nivel de țară. Mai ales că vom avea parte de susținere din parte UNICEF, care s-a angajat să doteze cabinetele cu tot ce este necesar”, a explicat Ivan Puiu, care a participat la elaborarea regulamentului.

Pentru organizarea serviciilor de intervenție timpurie, care se fac până la vârsta de trei ani, autoritățile ar avea nevoie de 78 de milioane de lei.

Documentul este supus dezbaterilor publice, iar ulterior va ajunge pe masa Guvernului.

 

Știri la aceeași temă:

Copii infirmi, pentru că n-au fost îngrijiți la timp. Serviciile de intervenție timpurie în Republica Moldova sunt nefuncționale 

Boli care le fură copilăria. Sute de micuți luptă zilnic pentru șansa de a trăi fără Down, autism sau alte probleme de dezvoltare 

Ștefan Gațcan, director al Centrului Mamei și Copilului: „Jumătate dintre copiii cu diverse maladii se pierd, pentru că nu există o monitorizare strictă a lor”