Autor: Parascovia Rogate

Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) a preluat cazul tinerei care ar fi fost maltratată în Spitalul Clinic de Psihiatrie și-i vor reprezenta interesele în instanță. Avocații organizației au anunțat despre acest lucru, astăzi, într-o conferință de presă. Cazul mai este investigat de Procuratură și Poliție. Sub presiunea presei și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat abia astăzi pe pagina sa web că a creat un grup de lucru care va examina circumstanțele producerii incidentului.

Cazul tinerei care se bănuiește că ar fi fost bătută de asistenții medicali din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie a ajuns în spațiul public după ce mama acesteia a plasat mai multe poze pe rețelele sociale. În ele se vede că pacienta e plină de vânătăi. În mesajul postat pe Facebook, femeia cerea ajutor autorităților, menționând că și-a internat copilul la Psihiatrie ca să fie tratat, nu bătut.

Irina Rotari și-a spitalizat fiica pe 4 septembrie la recomandarea medicului psihiatru. Deși ar fi cerut să stea împreună cu copilul, responsabilii din instituție nu i-ar fi permis acest lucru. Peste 10 zile, în timpul unei vizite, bunica fetei a observat că aceasta are vânătăi pe corp.

CSM va verifica de ce medicul de la Bălți, condamnat pentru viol, a fost lăsat să plece din sala de judecată

„Pe 14-15 septembrie nu mi-au adus să văd copilul, deoarece dormea după ce i-ar fi administrat medicamente. Mi-au spus că nu trebuie să fie deranjată. Sâmbătă seara s-a dus să o viziteze bunica și deși i s-a spus că fiica doarme, aceasta a așteptat. Peste 20 de minute, copilul a fost adus plin de vânătăi. A doua zi, de dimineață, m-am dus să-i fac poze. Atunci, doi bolnavi, preț de o secundă, mi-au spus că fiica este bătută. De atunci, în fiecare zi constatam că are vânătăi noi”, a declarat Irina Rotari la conferința de presă.

Luni, femeia a decis să depună plângere la Procuratura Buiucani. Pentru că nu știa la care dintre ele se poate adresa, a fost purtată pe drumuri – la Procuratura Botanica, apoi la cea din Centru. Marți dimineață, femeia a depus plângerile atât la Procuratura Centru, cât și Inspectoratul de Poliție.

„Apoi am rugat prieteni de-ai mei să mă ajute să pun pozele pe Facebook. Pe 20 septembrie m-au sunat avocații și mi-au spus că mă vor apăra. Atunci am plecat cu ei la spital. Vreau să precizez că odată, în timp ce-mi vizitam fiica, am văzut cum o dădacă trăgea de păr un alt copil și i-am făcut observații. Apoi eu m-am plâns doctorului din secție. Odată m-am dus să vizitez fata. Era seară și ne-au închis în camera pentru vizitatori. Până nu am țipat la asistente, nimeni nu a răspuns. Au venit și și-au cerut scuze, motivând că luau masa. Atunci eu le-am replicat: „Între timp bolnavii pot să se omoare?! Aceasta a fost înainte să văd vânătăile pe corpul fetei mele”, a adăugat Irina.

Primii care s-au sesizat au fost juriștii IDOM. Ajunși la Spitalul Clinic de Psihiatrie, avocații au sesizat Poliția și Serviciul de Urgență, deoarece copilul se simțea rău. Toate procedurile au durat aproape 4 ore, până la 21:00.

„Discutând cu reprezentanții Poliției am constat că fata trebuia imediat transportată la Centrul de Medicină Legală ca să-i fie stabilit caracterul leziunilor corporale. Acolo însă am fost refuzați din start de medicul legist de gardă. Ni s-a spus că nu e un caz urgent și să revenim dimineață. Poliția, salvarea, avocații, mama și fata erau pe loc, ca până să urmă să constate că aici se oprește totul”, explică Alexandru Cebănaș, avocat al IDOM.

Deși specialistul a insistat că este vorba de un caz de urgență, medicul a refuzat să facă expertiza medico-legală.

„Atât Legea cu privire la expertiza judiciare, cât Regulamentul de apreciere medico-legală a gravității vătămării corporale, cât și normele Codului de Procedură penală prevăd în mod expres că atunci când sunt elemente de tortură, în mod obligatoriu, se face expertiza, indiferent dacă este sau nu pornită urmărirea penală. Deși polițistul efectuase o îndreptare pentru efectuarea expertizei, oricum am fost refuzați”, a mai precizat avocatul.

În cele din urmă, expertiza medico-legală a fost efectuată pe 21 septembrie, iar rezultatele ei urmează să fie prezentate luni, 25 septembrie.

„E un caz strigător la cer, deoarece persoana respectivă a fost internată în spital, iar conform normelor internaționale se afla în custodia statului. Fata este o persoană incapabilă, tutorele ei fiind mama sa. Atât timp cât este în custodia statului, de ea răspunde statul și ar trebui ca anumite organizații să se sesizeze, inclusiv instituția unde e internată. De altfel, copila e grav bolnavă și comunică printr-un limbaj al semnelor, pe care îl cunoaște doar mama. Deși aceasta a cerut să fie internată alături de fată, i s-a spus că potrivit regulamentului intern nu i se permite să rămână în instituția medicală. Dezvoltarea acestei fete însă coincide cu cea a unui copil. Și închipuiți-vă că un copil e lăsat pe multe nopți singur, într-un spital de psihiatrie? Acest lucru trebuia sesizat de la bun început de medicii care i-au pus diagnosticul”, a adăugat Cebănaș.

Doctorii le violează și tot ei le fac avorturi fără să le ceară acordul, dar rămân nepedepsiți. Femeile din internatele psihoneurologice mor în condiții suspecte după ce povestesc prin ce au trecut

„Noi avem probele noastre pe care le vom pune la dispoziția instituției de urmărire penală și vom solicita ca personale care se fac responsabile de ceea ce s-a întâmplat acolo să fie trase la răspundere”, a menționat și Dumitru Russu, coordonator al Programului de Monitorizare și Raportare al IDOM.

Administrația Spitalului Clinic de Psihiatrie a publicat și ea pe pagina sa un comentariu cu referință la acest caz. În mesaj se spune că: „în cazul mediatizat ultimele zile în mass-media privind cauzarea de leziuni corporale pacientei a fost pornită o anchetă de serviciu. Paralel cazul este investigat de Procuratura Generală, Avocatul Poporului, IDOM şi MAI. Ulterior ne angajăm să punem la dispoziţia publicului rezultatele investigaţiilor şi măsurile luate. Suplimentar comunicăm, că IMSP Spitalul Clinic de Psihiatrie vehement condamnă orice modalitate şi formă de tortură sau violenţă faţă de pacienţi”.

Și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale ne anunță că a creat un grup de lucru, iar în cazul în care va constata semne de tortură sau rele tratamente „vor fi luate măsurile prevăzute în Regulamentul la procedura de identificare, înregistrare şi raportare a pretinselor cazuri de tortură, tratament inuman sau degradant. Din grupul de lucru fac parte reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și ai Comisiei de specialitate în psihiatrie”, scrie în comunicat.

Potrivit avocaților IDOM acesta este al patrulea caz din acest an ajuns în vizorul lor, în care pacienții din diferite instituții medicale de psihiatrie din țară ar fi fost maltratați. 

 

█  Articole relaționate:

Doctorii care lucrează cu pacienții afectați de boli mintale nu cunosc alte metode de lucru cu aceștia, decât folosind seringa. Experții cer ca Legea privind sănătatea mentală să fie schimbată 

Spitalul de psihiatrie din Pavlovca - pacienți care se plâng că le este frig și cer de mâncare