Autor: Irina Papuc

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale susține că Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale va face mai multă transparență pe piața medicamentelor din Moldova, dacă vor fi operate mai multe modificări la regulamentele în vigoare. Autoritatea propune astfel noțiunea de înghețare a prețurilor, ceea ce înseamnă că Agenția Medicamentului va decide de una singură dacă prețul unui preparat va fi schimbat sau nu pentru o anumită perioadă de timp.

Modificările propuse se referă la Regulamentul cu privire la modul de  aprobare şi înregistrare a preţurilor de producător la medicamente. Una dintre propuneri se referă la faptul că Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale va putea aproba prin ordinul directorului general prețurile de producător la medicamente.

Autoritatea de reglementare introduce și termeni noi, cum ar fi „țară de origine”, „medicament biosimilar” și „înghețare a prețurilor”.  Termenul de țară de referință ar fi creat incertitudini până acum, de aceea ar fi fost nevoie de precizări, menționează autoritatea în Nota sa Informativă.

Acest proiect conține și modificări în ceea ce privește mecanismului de formare a prețurilor de producător în cazul când nu există trei țări de referință, prin urmare prețul de producător la prezentarea datelor despre medicamente în țările de referință prețul va fi „comparat cu cele două sau un preț prezent în țările de referință”.

  Totodată, dacă va lipsi informaţia despre preţ în ţările de referinţă, preţul de producător la medicamente se va compara cu:

  • media preţului din ţara de origine şi a preţului medicamentelor înscrise la data evaluării dosarului în Catalogul naţional de preţuri, analizate după denumirea comună internaţională (DCI);
  • preţurile de pe cataloagele din ţările în care medicamentul este plasat pe piaţă;
  • preţul mediu de import pentru anii precedenţi pentru produsul examinat, dacă acesta a fost importat.

Ce presupune înghețarea prețurilor

Dacă Agenția va considera de cuviință că nu există suficiente motive pentru majorarea prețurilor la toate medicamentele sau doar la unele categorii, atunci aceasta își va rezerva dreptul de a îngheța prețurile, adică de a bloca majorarea pentru o anumită perioadă de timp. Agenția ar urma săfacă o analiză ca să vadă dacă condițiile macroeconomice vor impune menținerea înghețării prețurilor.

În Nota Informativă a proiectului, autoritățile susțin că modificările propuse „țin de înregistrarea în termen a prețurilor de producător și excluderea barierelor birocratice”. Proiectul se află în dezbateri publice. 

 

  Articole relaționate:

Companiile farmaceutice, acuzate că limitează accesul la tratamentele inovatoare, stabilind un cost prea mare pentru medicamente

În Marea Britanie companiile farmaceutice profită de o „portiță” legală pentru a crește prețul medicamentelor

Ministerul Sănătății poate să decidă scăderea prețului la medicamente, fără să se consulte cu importatorii