Autor: Parascovia Rogate

Vaccinurile antigripale pentru acest sezon au ajuns astăzi în țară. Vorbim de un lot de 200 de mii de doze, care a fost recepționat de Centrul Național de Sănătate Publică (CNSP), ne anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pe pagina sa web.

Influenza Vaccine (Split Virion) va fi distribuit instituțiilor medicale publice. Pentru început vor fi vaccinate gratuit persoanele care fac parte din categoriile de risc. Potrivit specialiștilor, vorbim de bolnavii cu maladii cronice, lucrătorii medicali, angajații din cadrul trupelor de carabinieri și grăniceri, Serviciului Situații Excepționale și Serviciului Vamal, din instituțiile de asistentă socială, copiii din orfelinate etc.

Vaccinul Influenza Vaccine (Split Virion) recepționat  la CNSP a fost produs de către HUALAN BIOLOGICAL BACTERIN CO. Acesta este precalificat de către Organizația Mondială a Sănătății și conține tulpinile virusurilor gripale tip A și tip B. Autoritatea în sănătate atenționează că vaccinul împotriva gripei protejează doar de gripa provocată de virusurile sezoniere A(H1N1), A(H3N2) și B, nu și de alte infecții respiratorii virale acute. La fel ca și anul trecut, acest vaccin nu poate fi administrat gravidelor.

„Distribuirea vaccinurilor în raioanele țării va începe mâine. Teoretic în următoarele zile va începe vaccinarea propriu-zisă”, a declarat pentru Sănătate INFO Nicolae Furtună, vicedirector la CNSP.

Precizăm că acesta este al treilea an consecutiv când Moldova beneficiază de o donație de vaccinuri antigripale gratuite și primul când livrarea lor a fost asigurată la timp.

Potrivit datelor oferite de CNSP, în sezonul 2016-2017 au decedat de gripă trei persoane. Niciuna nu era vaccinată împotriva gripei.

 

 Articole relaționate:

În Moldova a început imunizarea împotriva gripei. Vaccinul nu este recomandat gravidelor

Gripa ar putea ajunge în Moldova mai repede decât vaccinurile. De ce moldovenii depind de americani

 Când ajung în țară vaccinurile antigripale