Autor: Elena Cioina

Săptămâna trecută, viceministra Liliana Iașan a plecat din funcție, hotărârea fiind anunțată la ședința Guvernului. Aceasta a anunțat pe Facebook că revine în medicina primară pentru „a implementa și dezvolta noi servicii de calitate și de satisfacție pentru pacienți”.

În declarația depusă pentru anul 2016 scrie că fosta viceministră a avut venituri salariale în valoare de peste 356 de mii de lei și o indemnizație de peste 58 de mii de lei. La Ministerul Sănătății, Iașan a câștigat anul trecut un salariu de peste 120 de mii de lei sau aproximativ 10 mii de lei pe lună. Aproape 34 de mii de lei i-a încasat de la Asociația Medical Teritorială Buiucani și peste 200 de mii de lei – de la Unitatea de Implementare a Creditului de asistență acordat de Guvernul Republicii Polonia. Tot de la această unitate,  dânsa s-a ales și cu o indemnizație de peste 58 de mii de lei.

Liliana Iașan a avut venituri și din dobânzi bancare în valoare de aproximativ 3 mii de lei și 9,45 de euro. Conturile sunt deschise la trei bănci comerciale – Agroindbank, Victoriabank și Moldindconbank. Familia Iașan a obținut și dividende, în 2016, din cota-parte pe care le deține în Corporația de Finanțare Rurală. Valoarea acestora este de 39 de mii 480 de lei și de la Agroindbank – de aproximativ 1 mie 53 de lei.

Anul trecut, familia Iașan a vândut un automobil marca Peugeot, încasând, potrivit declarației 132 de mii 646 de lei.

Soțul fostei viceministre, Valeriu Iașan, a declarat pentru 2016 un salariu din servicii de consultanță de 140 de mii 189 de lei și o indemnizație în calitate de membru al Serviciului de supraveghere al BNM în valoare de 110 mii 358 de lei.

Din 2007 Liliana Iașan este proprietara a jumătate dintr-un teren intravilan în valoare de aproape 449 de mii de lei, cu o suprafață de 0,063 ha, dar și proprietara unui teren agricol cu o suprafață de 4,5692 ha, dobândit în anul 2006 și al cărui valoare este de doar 31 de mii 254 de lei.

La categoria clădiri și construcții, fosta viceministră declară o casă de locuit cu o suprafață de 275 de metri pătrați, a cărei valoare cadastrală este de peste 1 milion 703 mii de lei. Locuința a fost cumpărată în 2007, iar Liliana Iașan deține jumătate din ea.

Mercedes, care valorează cât 3 ani de muncă la Ministerul Sănătății

Pentru anul trecut, Liliana Iașan declară un automobil Mercedes S 250, fabricat în 2011, care valorează 352 de mii de lei.

De asemenea, dânsa este acționară și deține o cotă parte (0,0009%) în Societatea pe Acțiuni „Plovdiv” situată în sectorul Râșcani al Capitalei, pe bulevardul Moscovei nr.6, pe care a cumpărat-o cu 14 mii de lei și care se ocupă de vânzarea alimentelor gata. Familia mai deține 0,0004% la întreprinderea mixtă „Moldcarton”, cota-parte fiind cumpărată cu 450 de mii de lei, este proprietara Întreprinderii Individuale „Valeriu Iașan”, deține 0,0002% din acțiuni la Moldova Agroindbank, în care a investit 400 de mii de lei și 2,2972% - în Corporația de Finanțare Rurală, în care participă cu o cotă-parte de 120 de mii de lei. În toate întreprinderile acționar este soțul, Valeriu Iașan. Acesta mai este membru asociat la Asociația Contabililor și Auditorilor Profesioniști din Moldova, membru al Consiliului de Supraveghere, membru al Centrului pentru dezvoltare rurală și membru în Asociația de Economii și Împrumut „Microfin.

Valeriu Iașan a prestat servicii de consultanță în perioada ianuarie-iulie 2016 organizației „Alternative Internaționale de Dezvoltare, finanțară de către PNUD, valoarea contractului fiind de 90 de mii de lei. Cu aceeași organizație neguvernamentală soțul Lilianei Iașan  a avut un alt contract, în valoare de 6 mii 750 de dolari, în perioada noiembrie 2016 – martie 2017. Proiectul a fost finanțat de IFAD.

Liliana Iașan a contractat anul trecut un credit de 100 de mii de lei de la Moldindconbank, cu o rată anuală a dobânzii de 9,9%, pe care trebuie să-l restituie până în 2021.

Pe perioada activității sale la Ministerul Sănătății a mai avut calitate de membru al Consiliului de Administrație al CNAM, președinte al Consiliului de Administrație al Centrului Național de asistență medicală urgentă prespitalicească, președinte al consiliului de Administrare al Dispensarului Republican de Narcologie, a fost reprezentant al Ministerului Sănătății în consiliul administrativ al policlinicii stomatologice republicane și președinte al Consiliului de Administrare al Spitalului Clinic al Ministerului Sănătății.

 

 █  Articole relaționate:

Încă un viceminsitru de la Sănătate și-a dat demisia. Cine a mai rămas din vechea gardă a Ruxandei Glavan

Viceministrul Sănătății, cu casă de milioane și acțiuni la întreprinderi comerciale

Viceministrul Sănătății, controlat de CNI. Instituția verifică din ce bani și-a cumpărat Iașan casa de milioane