Autor: Elena Cioina

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale are un nou secretar general de stat. Fotoliul a fost ocupat de Boris Gîlca, care, cel puțin în ultimul an și jumătate, a activat în mediul de afaceri privat. Înainte de aceasta însă noul funcționar al Ministerului Sănătății a fost coleg cu actualul consilier principal de stat pe probleme sociale și de sănătate, Mircea Buga.

Cancelaria de Stat a publicat astăzi lista a șapte secretari generali de stat. Comisia pentru organizarea și desfășurarea concursului de ocupare a funcțiilor publice a trebuit să aleagă între 44 de candidați admiși la concurs pentru această probă. Interviurile au avut loc luni și marți, pe 16 și 17 octombrie. Deocamdată, fără secretari generali de stat rămân Ministerul de Interne și Ministerul Finanțelor.

Pentru funcția de secretar general al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale s-au luptat șapte candidați. Printre aceștia Viorica Dumbrăveanu, Nicolae Jelamschi, Aliona Serbulenco, Dorin Rotaru, Anastasia Oceretnîi, Boris Gîlca și Andrei Cazacu.

Cursa a fost câștigată însă de Boris Gîlca, până acum director medical al rețelei de laboratoare „Invitro Diagnostics”. Acesta este considerat unul dintre cele mai performante în Republica Moldova, dar care îi are printre fondatori pe membrii familiei controversatului om de afaceri, Tudor Ceaicovschi.

În comunicatul Cancelariei de Stat nu scrie cu ce a fost mai bun Boris Gîlca decât ceilalți candidați, fiind publicată doar lista.

Vom aminti însă că înainte de a activa în mediul privat, Boris Gîlca a fost consilierul principal de stat al prim-ministrului Chiril Gaburici în domeniul ocrotirii sănătăţii şi dezvoltării sociale. Se întâmpla în martie 2015. Ulterior acesta a fost coleg cu Mircea Buga în cabinetul lui Pavel Filip. Cu fostul director al CNAM, Boris Gîlca a muncit în calitate de viceministru și la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, când primul ocupa funcția de ministru în Guvernul Streleț

Boris Gîlca este fondatorul Oficiului Fondului ONU pentru Populație, deschis în Moldova în anul 2003. De asemenea, a participat la crearea reţelei de cabinete de sănătate reproductivă (1996); inaugurarea Centrelor de Excelență pentru Sănătatea Femeii din Chișinău (1997), Drochia (2000), Cahul (2001), Camenca (2006) și Tiraspol (2012); instituirea Comisiei Naționale pentru Populație și Dezvoltare (2007) și a Centrului de Cercetări Demografice din Moldova (2012), scrie VIP Magazin. Este doctor în științe medicale, medic obstetrician-ginecolog, ex-Reprezentant UNFPA în Republica Moldova.  

Tot astăzi, Cancelaria de Stat a publicat și lista candidaților pentru funcția de secretari de stat. Unii dintre concurenți și-au depus dosarul chiar și pentru trei domenii ale sănătății și muncii. Printre nume nu se mai regăsește însă numele actualului medic-șef sanitar de stat, Aliona Serbulenco și nici Nicolae Jelamschi, care a fost secretar de stat, iar acum e director al Unității de Coordonare, Implementare și Monitorizare a Proiectelor în domeniul Sănătății.  Lista candidaţilor care au promovat competiţia CV-urilor şi sunt admişi la interviu o găsiți aici.

 

█ Articole relaționate:

Nume vechi și nume noi. Cine sunt cei 7 pretendenți pentru funcția de secretar general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale