Autor: Irina Papuc

90 de milioane de lei vor fi direcționați către Fondul de bază al CNAM, iar de acolo vor fi repartizați către spitale pentru contractare suplimentară. Subiectul a fost discutat aprins, din cauza faptului că de mai mulți ani consecutiv banii planificați pentru profilaxie sunt cheltuiți pentru tratament.

Cum s-a făcut rost de bani

Modificarea Legii Fondurilor, în sensul suplimentării Fondurilor CNAM, în special a Fondului de bază a fost discutată astăzi la Parlament. Secretarul de stat Rodica Scutelnic a prezentat documentul în fața deputaților. Așadar, în total, 115 milioane de lei urmează să fie transferate către Fondul de bază, de unde sunt plătite serviciile medicale. 19 milioane de lei vin din Fondul măsurilor de profilaxie, bani care au fost prevăzuți, dar n-au fost utilizați. Alte 5 milioane de lei urmează să fie realocate de la Fondul de rezervă. Chiar și la Fondul de administrare s-a strâns cureaua, fiind economisite 4 milioane de lei. Alte 87 de milioane de lei sunt acumulări din contribuții procentuale și plata polițelor.

Banii care s-au strâns vor merge, prioritar, către spitale, mai exact 90 de milioane de lei din toată suma. Aproape 20 de milioane de lei vor fi direcționate către asistența medicală urgentă și 5 milioane - către servicii de înaltă performanță.

Deputații s-au arătat deranjați de faptul că banii din profilaxie nu sunt utilizați eficient deja de mai mulți ani consecutiv. „E o greșeală gravă că banii pentru profilaxie se duc, de fapt, pe tratament. Metodic, este incorect”, a spus Oleg Reidman.

La ședință a fost prezent și directorul CNAM, Dumitru Parfentiev. Acesta a spus că serviciile spitalicești sunt prioritare, de aceea resursele economisite urmează să fie alocate pentru contractare suplimentară și că banii vor fi direcționați către programe speciale. Acesta a mai spus că banii din Fondul de profilaxie au fost economisiți datorită loturilor de vaccinuri donate al doilea an consecutiv de organismele internaționale.

De asemenea, deputații s-au mirat de majorarea surprinzătoare a acumulării contribuțiilor procentuale din sectorul real și au cerut cifre confirmative. 

La prezentarea raportului Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Valentina Buliga a menționat că și Comisia își manifestă îngrijorarea  referitor la modul de utilizare a banilor din Fondul de Profilaxie. Comisia a aprobat proiectul de lege, cu recomandări suplimentare de ajustare a prețului poliței medicale.

„Aprobarea propunerilor respective, în condițiile majorării veniturilor și cheltuielilor fondului de bază, va duce la majorarea sumelor contractuale încheiate cu instituțiile medico-sanitare și la o asigurare mai bună a accesului la servicii medicale spitalicești și de înaltă performanță”, se menționează în Nota Informativă a proiectului de lege.

Amintim că mai multe spitale au raportat o finanțare deficitară care ar putea duce instituțiile în colaps. Totuși, managerii au evitat să discute subiectul în mod public, forțând presa să nege că astfel de informații ar fi veridice. Alți manageri au recunoscut că au nevoie de bani suplimentar, altfel ar risca să nu mai poată da salariile doctorilor pentru ultima lună a anului. Spitalele n-au semnat contracte mărite în acest an, însă salariul doctorilor a crescut oficial cu 20 la sută, după schimbarea regulamentului de salarizare. Aceste 90 de milioane repartizate spitalelor ar putea acoperi suplimentar bugetele lor cu puțin peste 1 milion, însă nu se știe care sunt necesitățile reale. Niciun deputat nu s-a interesat care este acum deficitul real al instituțiilor spitalicești. CNAM s-a grăbit să asigure că lucrurile stau bine și că instituțiile medicale nu se confruntă cu probleme grave.  

Documentul a fost votat astăzi în prima și a doua lectură, cea finală.

 

  Articole relaționate:

Spitalele primesc bani la sfârșit de an. Fondul de bază al CNAM se mărește cu peste 100 de milioane de lei

Mitul salariilor mărite. Directorii de spitale se tem că rămân fără bani pentru lefurile doctorilor, dacă nu vor semna contracte adiționale cu CNAM

Rețineri de salarii la Centrul de Sănătate Hâncești din cauza unor erori tehnice. Cu ce explicații vin specialiștii