Autor: Irina Papuc

Fondul de bază al CNAM va fi suplimentat cu peste 100 de milioane de lei, după ce Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre în acest sens. Executivul anunță că 87 de milioane de lei sunt venituri suplimentare estimate din vânzarea polițelor medicale, inclusiv sumele virate de angajați și angajatori. Restul banilor sunt resurse realocate din alte fonduri, care nu au fost utilizate.

În total, 115 milioane de lei urmează să fie transferate către Fondul de bază, de unde sunt plătite serviciile medicale. 19 milioane de lei vin din Fondul măsurilor de profilaxie, bani care au fost prevăzuți, dar n-au fost utilizați. Alte 5 milioane de lei urmează să fie realocate de la Fondul de rezervă. Chiar și la Fondul de administrare s-a strâns cureaua, fiind economisite 4 milioane de lei. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, instituție responsabilă de proiect, mai argumentează că 87 de milioane de lei se vor acumula din plata polițelor.

Banii care s-au strâns vor merge, prioritar, către spitale, mai exact 90 de milioane de lei din toată suma. Aproape 20 de milioane de lei vor fi direcționate către asistența medicală urgentă și 5 milioane – către instituțiile care acordă servicii de înaltă performanță.

„Aprobarea propunerilor respective, în condițiile majorării veniturilor și cheltuielilor fondului de bază, va duce la majorarea sumelor contractuale încheiate cu instituțiile medico-sanitare și la o asigurare mai bună a accesului la servicii medicale spitalicești și de înaltă performanță”, se menționează în Nota Informativă a proiectului.

Amintim că mai multe spitale au raportat o finanțare deficitară care ar putea duce instituțiile în colaps. Totuși, managerii au evitat să discute subiectul în mod public, forțând presa să nege că astfel de informații ar fi veridice. CNAM, la rândul său, s-a grăbit de fiecare dată să asigure că lucrurile stau bine și că instituțiile medicale nu se confruntă cu probleme grave.  

 

 Articole relaționate:

De ce mint unii directori de spitale despre lipsa resurselor financiare, inclusiv pentru plata salariilor. „Riscăm să disponibilizăm medici și să ajungem în colaps”

Grav pe hârtie, în realitate … complicat. Spitalele raportează finanțare critică „fără precedent”, cu riscuri pentru doctori și pacienți

Consiliul de presă a dat dreptate Platformei E-Sănătate. Acuzațiile a trei directori de spitale vizați în știri despre lipsa banilor pentru salariile doctorilor sunt neîntemeiate