Redactor: Silvia Rotaru

Dieta cu conținut scăzut de calorii a dus la remisiune în cazul a 90% dintre pacienții care au pierdut 15 sau mai multe kilograme, chiar și cei care au fost diabetici timp de șase ani, spun cercetătorii, potrivit Theguardian.com.

Numărul de cazuri de diabet zaharat de tip 2 crește, în legătură cu epidemia de obezitate. Grăsimile acumulate în abdomen împiedică buna funcționare a pancreasului, spun specialiștii și poate duce la complicații grave care pun în pericol viața, incluzând orbire și amputații ale piciorului, boli de inimă și rinichi.

Un nou studiu realizat de universitățile din Newcastle și Glasgow arată că boala poate fi inversată prin scăderea în greutate, astfel încât suferinzii să nu mai fie nevoiți să ia medicamente. Nouă din 10 persoane participante la studiu care au pierdut 15 kg sau mai mult, au ajuns la remisiune.

Profesorul Roy Taylor de la Universitatea Newcastle, cercetător principal în studiul finanțat de Diabetes UK, a declarat: „Aceste descoperiri sunt foarte incitante și ar putea revoluționa modul în care este tratat diabetul de tip 2. Pierderea substanțială în greutate are ca rezultat reducerea conținutului de grăsimi din interiorul ficatului și a pancreasului, permițând acestor organe să revină la funcția normală. Ceea ce vedem ... este că pierderea în greutate nu este legată doar de o mai bună gestionare a diabetului de tip 2: pierderea semnificativă în greutate ar putea duce, de fapt, la o remisiune de durată”.

La nivel mondial, numărul de persoane cu diabet zaharat de tip 2 s-a mărit de patru ori pe parcursul a 35 de ani, de la 108 milioane în 1980 la 422 milioane în 2014. Este de așteptat să urce la 642 milioane până în 2040. Diabetul de tip 2 este, de obicei, tratat cu medicamente și, în unele cazuri, chirurgie bariatrică pentru a limita capacitatea stomacului, care s-a dovedit, de asemenea, benefică.

„În loc să abordeze rădăcina problemei, orientările de management pentru diabetul de tip 2 se concentrează asupra reducerii nivelului zahărului din sânge prin tratamentele medicamentoase. Dieta și stilul de viață sunt atinse, dar scăderea diabetului prin reducerea caloriilor este rareori discutată”, a spus Taylor.

Chirurgia bariatrică poate obține remisia diabetului la aproximativ trei sferturi din oameni, dar este mai scumpă și mai riscantă și este disponibilă doar pentru un număr mic de pacienți.

Rezultatele studiului, publicate în Lancet și prezentate la Congresul Federației Internaționale a Diabetului din Abu Dhabi, arată că, după un an, participanții au pierdut în medie 10 kg și aproape jumătate s-au reîntors la un statut nediabetic.

La studiu au participat 298 de adulți în grupul de vârstă 20-65 de ani, care au fost diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2 în ultimii șase ani. Jumătate dintre aceștia au fost puși să respecte o dietă strictă scăzută în calorii, în timp ce restul au primit îngrijiri obișnuită.

Dieta a fost o formată din 825-853 calorii pe zi timp de 3 până la 5 luni, urmată de reintroducerea treptată a alimentelor în decurs de două până la opt săptămâni. Participanții au fost sprijiniți pe tot parcursul studiului, incluzând terapia comportamentală cognitivă și au fost încurajați să practice exercițiile fizice.

„Constatările noastre sugerează că, chiar dacă ați avut diabet de tip 2 timp de șase ani, remisiunea bolii este fezabilă”, spune profesorul Michael Lean de la Universitatea din Glasgow, care a condus studiul. „Spre deosebire de alte abordări, ne concentrăm asupra necesității menținerii pe termen lung a pierderii în greutate prin dietă și exerciții și încurajăm flexibilitatea pentru a optimiza rezultatele individuale”.

Isobel Murray, de 65 de ani din Ayrshire de Nord, a fost una dintre participante. Peste doi ani a pierdut 22 kg și nu mai are nevoie de medicamente. „Mi-a transformat viața”, a spus ea. „Am avut diabet de tip 2 timp de doi până la trei ani înainte de studiu. Am fost pe diferite medicamente și am devenit din ce în ce mai bolnavă în fiecare zi”.

„Când medicii mi-au spus că pancreasul meu a fost din nou activ, a fost fantastic, absolut uimitor. Nu mă mai gândesc la mine ca la un diabetic”.

Taylor a spus că traseul arată că pierderile foarte mari în greutate pe care chirurgia bariatrică le poate aduce nu sunt necesare pentru a inversa boala. „Obiectivele de scădere în greutate furnizate de acest program sunt realizabile pentru mulți oameni. Marea provocare este evitarea pe termen lung a adăugării în greutate”, a spus el.

 

 Articole relaționate:

De ce diabetul a învins până acum sistemul medical din Republica Moldova

Atenționare importantă pentru doctori și pacienți la administrarea insulinei Humalog

Schimbări importante în Lista medicamentelor esențiale. OMS recomandată regruparea antibioticelor și includerea în listă a 55 de preparate noi