Autor: Irina Papuc

Bugetele austere nu constituie o problemă pentru multe spitale, cel puțin pentru cele de nivel republican, care adună anual din taxele pentru servicii medicale zeci de milioane de lei. Pe an ce trece veniturile acestora sunt în creștere.

Astfel, potrivit datelor Centrului Național de Management în Sănătate cele mai mari profituri le-a obținut anul trecut Centrul Republican de Diagnostic. Din serviciile contra plată administrația spitalul a adunat peste 24 de milioane de lei, iar alte 2 milioane s-au adunat din arendă și alte servicii. Veniturile acestei instituții medicale sunt în creștere în comparație cu anul 2011 cu zece milioane.

Printre cele mai profitabile instituții se numără și Spitalul Clinic Republican, care a agonisit pe parcursul anului trecut peste 13 milioane de lei din serviciile medicale prestate contra plată, dar și din urma arendării unor terenuri. Și în cazul acestei instituții veniturile sunt în creștere, oficial, cu 100 de mii de lei.

Centrul Național de Sănătate Publică a adunat anul trecut peste 11 milioane de lei, dar nu precizează pentru ce fel de servicii a obținut banii. Alte 8 milioane s-au strâns și la Policlinica Stomatologică Republicană. Aceeași sumă figurează și la Institutul Oncologic, precum și la Spitalul de Urgență.

De cealaltă parte, cea mai neprofitabilă instituție medicală pare să fie Centrul de Hemotransfuzie din Bălți, care a adunat oficial din serviciile medicale prestate doar 33 de mii de lei.

Conducerea celei mai rentabile instituții afirmă că banii sunt repartizați strict după necesități. „Cea mai mare parte din bani - 30 la sută merg la salarii, alte 20 la sută pentru consumabile. Mai avem și datorii. Am accesat anul trecut un credit în valoare de 58 de milioane de lei, din care au fost procurate mai multe utilaje medicale”, ne-a spus contabila-șefă a instituției Tatiana Solomon.

Potrivit acelorași statistici un moldovean cheltuie anual în medie câte 125 de lei pentru servicii contra plată. Aceasta ar însemna că la nivel oficial moldovenii au scos, anul trecut, din buzunare aproximativ 400 de milioane de lei.

 

Articole relaționate:

Spitalele publice alocă mai puțini bani pentru salarii, decât norma stabilită de Ministerul Sănătății, CNAM și Sindicate 

În 2012, moldovenii au lăsat, oficial, în vistieria instituțiilor medicale peste 400 de milioane de lei 

Topul celor mai solicitați doctori din țară: Moldovenii ajung cel mai des la medicul de familie și la ginecolog