Redactor: Sorina Bujarov

Obezitatea nu este doar o problemă estetică. De-a lungul timpului cercetătorii au constatat că aceasta afectează şi sănătatea omului. Pe lângă boli cardiovasculare și respiratorii, diabet, probleme articulare și musculare, obezitatea mai afectează şi auzul. Recent, un grup de cercetători americani au descoperit că tinerii obezi au de două ori mai multe probleme de auz decât adolescenții de aceeași vârstă, cu greutate normală. Cu toate că aceste tulburări sunt uşoare ele pot duce la probleme de atenție, de înțelegere, de comportament şi la performanțe școlare scăzute, susţin cercetătorii.

Studiul, publicat recent în revista  The Laryngoscope, a fost efectuat pe 1.500 de tineri americani cu vârsta între 12 și 19 ani. Echipa de specialişti de la Universitatea Columbia, New York, au supus tinerii unor teste auditive. Rezultatele arată că adolescenții obezi au mai multe tulburări de auz decât cei cu greutate normală sau cu un ușor exces ponderal, scrie doctorulmeu.net.

Legătura dintre greutatea excesivă și surditate la adulţi a fost deja studiată anterior, iar „acest studiu este primul care arată că obezitatea este asociată cu pierderea auzului la tineri” a declarat autorul studiului - Anil Lalwani, profesor la departamentul de otorinolaringologie al Universității Columbia.

Specialiştii au constatat că adolescenții obezi erau mai afectați de probleme ale auzului pe toate frecvențele auditive, cuprinse între 20 și 20.000 de Hertzi. Aceştia au mai remarcat că tinerii supuşi testului erau în special afectați de deficiențe auditive la nivelul frecvențelor joase, adică mai mici de 2.000 de Hertzi. Aşa deci, 15 la sută dintre tineri prezentau surditate unilaterală, adică nu percepeau sunetele joase cu una dintre urechi.

S-a mai observat că scăderea auzului este neurosenzorială, adică ea este provocată de leziuni la nivelul celulelor cu cili ale urechii interne.

Autorii studiului avertizează: „Este posibil ca surditatea unilaterală identificată la adolescenții obezi să fie cauzată de leziuni în stadiul precoce. Cu timpul, surditatea poate progresa și atinge ambele urechi”. Tot ei consideră că leziunile date sunt direct cauzate de excesul de țesut adipos (grăsime) care eliberează molecule inflamatorii.

Un alt studiu danez, efectuat pe 22.000 de adolescenți, au dovedit că o scădere ușoară a auzului (între 20 și 40 de decibeli) are consecințe cognitive și comportamentale asupra tinerilor, aceştia obţinând rezultate mai slabe la teste de evaluare a cunoștințelor sau de inteligență (IQ).

Din cauză că tinerii nu îşi fac în mod regulat teste auditive „80% dintre adolescenții cu probleme de auz nu conștientizează pericolul”, susţine profesorul Anil Lalwani. Specialiștii atenționează tinerii care au probleme cu greutate că trebuie să treacă teste periodice pentru depistarea precoce a surdității. 

 

Articole relaționate:

Aproape o treime dintre copii riscă să îşi piardă auzul