Autor: Irina Miron

Ministerul Sănătății își intensifică lupta cu corupția în medicină. De aceea a creat un Consiliu pentru prevenirea corupției și diminuarea plăților neformale în sistemul de ocrotire a sănătății. Astfel, noua structură, din care fac parte mai mulți funcționari de la minister și reprezentanții mai multor spitale, urmează să verifice modul în care instituțiile medicale din subordinea Ministerului Sănătății respectă legislația pentru prevenirea actelor de corupție.

Consiliul pentru prevenirea corupției și diminuarea plăților neformale are 18 membri, care se vor întruni trimestrial pentru a pune la punct un șir de măsuri menite să prevină corupția în sistem. Una din competențe este controlul asupra respectării de către instituțiile medico-sanitare publice a legislației privind actele de corupție. Totodată, membrii consiliului urmează să aprobe un plan de acțiuni pentru diminuarea plăților neformale și prevenirea corupției. „Există un proiect al planului de acțiuni, care nu poate fi făcut public deocamdată, deoarece încă nu e aprobat de ministru”, a precizat secretarul Consiliului pentru prevenirea corupției și diminuarea plăților neformale, Petru Moscaliuc.

Deși procedura de instituire a Consiliului pentru prevenirea corupției și diminuarea plăților neformale a fost inițiată acum trei luni, planul de acțiuni ar putea fi discutat abia săptămână viitoare, susține Moscaliuc. „În tot acest timp s-au purtat discuții cu reprezentanții Centrului Național Anticorupție cu care vom conlucra și a fost elaborat proiectul planului de acțiuni”, a menționat secretarul Consiliului pentru prevenirea corupției și diminuarea plăților neformale.

Experții în sănătate consideră că instituirea unui Consiliu pentru prevenirea corupției în sistem reprezintă o inițiativă bună,  totuși, ar avea mai multe sugestii. „Nu știu dacă forma în care există această structură este suficientă. Ar fi bine ca în cadrul acestui consiliu să existe și un sistem de ombudsman, să facă parte reprezentanți ai societății civile, ai Consiliului Național pentru Participare. În plus, nu e deloc clar cu ce se va ocupa această structură”, explică directorul Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate, Viorel Soltan.

Procedura de creare a Consiliului pentru prevenirea corupției și diminuarea plăților neformale a fost inițiată odată cu învestirea Guvernului Leancă și se numără printre prioritățile acestuia pentru perioada de 100 de zile.

 

Articole relaționate:

Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, se pronunță pentru legalizarea plăților informale la medic 

Interviu cu Andrei Usatîi, Ministru al Sănătății: „Din câte înțeleg și pricep eu, există multă mită în spitalele noastre“ 

CNAM recunoaște: volumul plăților informale, extrem de mari, mai ales pentru internarea în spitale. Experții spun că este vorba de milioane