Autor: Irina Papuc
Astăzi în Moldova este marcată Ziua națională fără alcool. Autoritățile din sănătate vor consemna modest acest eveniment, chiar dacă Republica Moldova este lider în lume la consumul de alcool, cu 21 de litri pe cap de locuitor. Specialiștii spun că cele mai multe îmbolnăviri provocate de alcoolism sunt înregistrate la Leova. În pofida statisticilor rușinoase, vinul și băuturile tari se vând la orice colț de stradă, au prețuri accesibile, iar publicitatea la bere și vin rulează la televizor non-stop.
Cel mai recent raport al Organizației Mondiale a Sănătății a plasat Republica Moldova într-un top rușinos – suntem pe primul loc la consumul de alcool pur pe plan mondial. Statisticile de la noi confirmă acest lucru. Astfel, ultimele date existente arată că estimativ 73% dintre bărbaţi şi 66% dintre femei depăşesc limita zilnică maxim admisibilă de alcool, acest normativ fiind de 40 gr alcool pur zilnic pentru bărbaţi şi femei 20 gr - pentru femei.
Consumul de alcool creşte rapid odată cu vârsta - de la 69% printre tinerii de 15 și 19 ani până la 83% printre bărbații de 25-29 ani. Consumul printre femei creşte de la 42% la vârsta de 15 – 19 ani până la 68% la 45-59 ani. Totodată, se estimează că peste 17 % din elevi consumă băuturi alcoolice permanent.
Potrivit directorului Dispensarului Republican de Narcologie, Mihail Oprea, în evidență sunt luate aproape 47.000 de persoane afectate de alcoolism cronic, dintre care peste 7.200 sânt femei. „Cele mai afectate raioane sunt cele din centrul și sudul țării Leova, Orhei– Anenii-Noi, Călărași. Aici nivelul de morbiditate este mai ridicat decât nivelul mediu pe republică 2.567 la 100.000 de oameni, comparativ cu media pe țară – 1.309 la 100.000 de mii”, precizează Oprea. El spune că tratamentul este extrem de complicat și îndelungat, uneori persoana fiind nevoită să urmeze tratament, fie medicamentos sau psihoterapeutic, pe parcursul întregii vieți.
Deși situația este critică ziua de astăzi va fi marcată modest – în Policlinica Dispensarului de Narcologie vor rula câteva filmulețe care vor atrage atenția asupra riscurilor consumului de alcool, iar doctorii îi vor informa pe pacienți despre maladiile pe care le provoacă dependența de tărie. În regim obișnuit vor lucra și angajații de la Telefonul de încredere al Dispensarului.
Specialiștii în sănătate publică recunosc că lupta cu publicitatea la televizor este una complicată, iar statul nu pare să iasă câștigător. „Este nevoie și de dorință politică ca obiectivele pe care ni le propunem să fie îndeplinite. Nu știu în câți ani am putea limita până la zero promovarea consumului excesiv de alcool, credem că în câțiva ani vom reuși cel puțin să reducem cota publicității”, susține Natalia Silitrari, șefa secției de Promovare a sănătății din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică. Ea afirmă că în acest an nu vor fi organizate manifestări ample, din lipsă de bani. O campanie vastă însă urmează să aibă loc abia în 2014.
Programul național privind controlul alcoolului pentru ani 2012-2020 prevede ca până în 2016 peste 30 la sută din persoanele dependente de alcool să beneficieze de programe de consiliere, să fie redus numărul deceselor prin traumatisme provocate de accidente rutiere, să fie majorate accizele la alcool, iar până în 2020 să existe o evidență a băuturilor produse în condiții casnice.
Articole relaționate:
Fumatul stimulează pofta de alcool
Temperamentul copilului tău îți dezvăluie dacă va avea probleme cu alcoolul în adolescență