Irina Papuc

Autoritățile din Sănătate Publică își planifică să creeze centre de consiliere psihologică pentru persoanele dependente de tutun, alcool și de calculatoare. În timp ce în alte țări aceste servicii sunt funcționale de mai mulți ani, la noi ar putea apărea totuși în câțiva ani.

Chiar dacă statisticile spun că moldovenii sunt cei mai mari consumatori de alcool din lume, iar fumatul curmă viața a peste 4.000 de persoane în fiecare an, în Republica Moldova nu există centre de consiliere, unde persoanele dependente să poată fi ajutate de către medici sau psihologi să renunțe la aceste vicii. Ion Șalaru, vicedirectorul Centrului Național de Sănătate Publică spune că până acum nu au existat resurse financiare prevăzute în acest scop, mai ales că problema alcoolului și a tutunului nu a fost considerată stringentă.

Acum, însă responsabilii din sănătate vor să-și repare greșeala. Intenția acestora este de a crea cel puțin zece centre de consiliere pe lângă Centrele Medicilor de Familie. „Dependența de alcool și de fumat este în creștere. Și adicția de calculatoare a devenit o problemă de sănătate publică, ce-i drept nu avem deocamdată statistici ca să vedem care este amploarea fenomenului. În strategia pentru anii 2014-2020 planificăm să creăm măcar câte un centru în fiecare raion care să susțină psihologic și să ofere susținere celor care nu mai pot scăpa de aceste adicții. A devenit o necesitate stringentă și nu ne mai putem lipsi de ele”, a precizat Șalaru.

Pentru amenajarea unui singur centru de consiliere și dotarea lui cu material didactic sunt necesari aproximativ 100.000 de lei. Totodată se prevăd un număr de cel puțin doi angajați. Deoarece cabinetele vor fi deschise în incinta Centrelor Medicilor de Familie s-ar putea ca povara consilierii psihologice să cadă tot în sarcina medicilor, deși oficialii țintesc și spre atragerea în acest sector a psihologilor. Serviciile acordate de acestea vor fi gratuite, în baza poliței de asigurare.

Deocamdată nu este clar cum vor funcția aceste centre de consiliere și care ar putea fi impactul lor. Responsabilii din sănătate se tem că oamenii nici nu vor apela la serviciile lor, nefiind conștienți despre riscurile la care se supun, consumând în exces produse din tutun sau alcool.

Deschiderea centrelor de consiliere psihologică este prevăzută în proiectul de Strategie a sănătății publice pentru anii 2014-2020. Documentul prevede o serie de acțiuni care urmează a fi întreprinse pentru reducerea indicatorilor înalți de îmbolnăvire și mortalitate din cauza bolilor netransmisibile. Pentru implementarea acestuia este nevoie de peste 300 de milioane de lei.

 

Articole relaționate:

Fumatul stimulează pofta de alcool

Zeci de milioane de vieți spulberate din cauza fumatului. Decesele ar putea fi prevenite, dacă ar crește prețul produselor din tutun, iar fumatul ar fi interzis în spațiile publice 

State europene care s-au transformat în scrumiere mondiale. Moldova se află printre ele