Autor: Irina Papuc

Acum câteva minute deputații au adoptat în prima lectură proiectul de lege privind instituirea Colegiului Medicilor, după ce ieri ședința Parlamentului a fost sistată din lipsa de cvorum. Legislatorii au adoptat documentul, deși ieri s-au certat și acuzat reciproc de minciună și inducere în eroare intenționată.

Vladimir Hotineanu a încercat să argumenteze necesitatea unei astfel de structuri în Republica Moldova, motivând că în toate statele europene funcționează un astfel de Colegiu de mai mulți ani, iar în unele țări chiar și mai mult de 50 de ani.

Deși au avut mai multe întrebări, deputații comuniști nu au primit foarte multe răspunsuri de la autorul proiectului. Vicepreședintele Legislativului, Liliana Palihovici i-a îndemnat să scrie amendamente pentru a primi ulterior răspuns, deși documentul a fost propus parlamentarilor spre aprobare.

„Explicați ce înseamnă „instituție de drept public”, pentru ca să putem înțelege care vor fi responsabilitățile și atribuțiile acestui Colegiu și dacă va prelua anumite responsabilități ale Ministerului Sănătății”, a fost întrebarea deputatului PCRM, Oxana Domenti. Vladimir Hotineanu a refuzat să răspundă, îndemnând-o să scrie un amendament la lege, care ulterior va fi examinat.

Domenti l-a acuzat pe Hotineanu că induce în eroare deputații, dar și opinia publică spunând că în toate statele europene există prevederi care îi obligă pe medici să facă parte din Colegii. „Ceea ce spuneți este o minciună. Am în față un raport al Organizației Mondiale a Sănătății în care scrie că din 45 de țări în 34 nu există prevederea în privința obligației doctorilor de a face parte din astfel de structuri”.

Comuniștii s-au pronunțat împotriva proiectului, din cauza prevederilor ce se referă la sancțiunile disciplinare și la obligativitatea de a face parte din Colegiu. Autorul proiectului a dat asigurări că acest punct va fi scos din lege.

După luările de cuvânt, legislatorii s-au pomenit că n-au cvorum. Astfel, președintele Parlamentului a declarat ședința închisă, urmând ca deputații să revină asupra documentului în ședința plenară de mâine. 

 

Articole relaționate:

Discuții aprinse pe marginea proiectului de Lege cu privire la Colegiul medicilor 

Proiectul de lege privind Colegiul Medicilor din nou pe ordinea de zi a Parlamentului. Mihai Moldovanu: Colegiul Medicilor se va transforma într-o filială mai mică a PLDM 

UPDATE: Controverse între colegii de partid. Andrei Usatîi nu agreează ideea lui Vladimir Hotineanu cu privire la crearea unui Colegiu al Medicilor