Autor: Irina Papuc

Statul a scos la privatizare Spitalul Clinic Republican „Toma Ciorbă” și Spitalul de Traumatologie și Ortopedie, chiar dacă acestea figurează în Registrul monumentelor protejate de stat. Directorul unuia dintre spitale spune că, deocamdată, nimeni nu i-a anunțat dacă urmează să fie strămutați în altă parte, iar cel de-al doilea a preferat să păstreze tăcerea. 

Terenurile pe care se află cele două instituții medicale figurează în lista bunurilor supuse privatizării, incluse într-o Hotărâre de Guvern, publicată pe 27 septembrie în Monitorul Oficial. Astfel, la privatizare sunt scoase terenurile de pe adresa Ștefan cel Mare și Sfânt 163 și 190, cu 2, 0845 hectare și respectiv cu 2,8465 hectare, pe care se întind secțiile celor două spitale.

Deși în lista din 2007 a bunurilor de stat supuse privatizării aceste terenuri nu figurau, Victor Deatișen, directorul Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” afirmă că discuțiile despre strămutarea spitalului au loc chiar de atunci. „Pentru noi nu este o noutate. Știam că terenul este scos la privatizare. Chiar au fost și niște investitori care au fost interesați de el. Atunci ne propuneau patru hectare în regiunea Codru și construcția din temelii a unui spital. Acum nu știu ce va urma. Ministerul Sănătății mi-a promis că voi fi anunțat înainte de a fi luată vreo decizie”, afirmă Deatișen. El spune că nu se împotrivește strămutării, doar să le fie construit un spital nou.

Și directorul Spitalului Clinic de Traumatologie și Ortopedie, Anatolie Taran a spus că știe despre faptul că terenul pe care se află instituția ar putea fi vândut în orice moment. El e refuzat însă să discute despre acest subiect.

Clădirile celor două spitale sunt monumente de arhitectură și sunt incluse în Registrul monumentelor ocrotite de stat. Ion Ștefăniță, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor spune că legea nu le permite autorităților să scoată la mezat complexul de edificii.

„Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice din 2007 prevede că monumentele protejate de stat nu pot fi scoase la privatizare. Din păcate, există precedente când edificiile erau transmise unor agenți pentru restaurare, dar de fapt se urmăreau cu totul alte interese și monumentele erau distruse. Nu exclud că și de data aceasta ar putea fi al fel”, este de părere Ștefăniță.

În afară de terenurile pe care se află cele două spitale pe listă mai figurează și Societatea pe Acțiuni Farmaco.

Anterior, directorul Spitalului Toma Ciorbă a declarat presei că autoritățile din sănătate încearcă intenționat să transfere angajații spitalului în altă parte, menționând că ar exista persoane care ar avea nevoie de pământul din centrul Capitalei, foarte valoros de altfel.

Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, este convins că degrabă nu se va găsi niciun antreprenor care să fie interesat de cele două terenuri. „Sunt sigur că nu se va întâmpla în următorii șapte sau zece ani. Când se va întâmpla vom decide ce vom face cu cele două spitale”, a declarat ministrul.

Potrivit experților imobiliari cele două terenuri sunt unice prin faptul că se află într-o zonă centrală și prin faptul că sunt destul de mari. Din acest motiv și prețurile sunt pe măsură. Astfel, numai pentru terenul de la Toma Ciorbă un investitor ar trebui să scoată din buzunar aproximativ 4 milioane de euro.

„Ambele terenuri sunt destul de mari, ceea ce face complicată procedura de vânzare integrală a lor. Astfel, întregul teren poate fi vândut cu 20.000 de euro per ar. Totodată, se poate vinde pe bucăți. În acest caz un ar putea costa chiar și 30.000 de euro”, precizează expertul imobiliar din cadrul Agenției „Lara”, Eugen Eniuc. 

 

 

 

 

 

 

Articole relaționate:

Ministerul Sănătății intenționează să preia în gestiunea sa toate spitalele administrate în prezent de Căile Ferate ale Moldovei 

Reforma spitalelor nu figurează în Programul de activitate al noului Guvern. Ministrul oferă explicații 

Ministerul Sănătății nu se grăbește să prezinte Parlamentului Strategia de reformare a sistemului de sănătate