Autor: Irina Papuc

România și Turcia au fost condamnate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în două cazuri de malpraxis medical. În unul din cazuri o femeie gravidă din Turcia și-a pierdut bebelușul și ulterior a decedat și ea din cauza faptului că mai multe instituții medicale nu i-au acordat ajutor de urgență. În cazul României, o pacientă a suferit complicații grave după ce a decis să avorteze, pentru că micuțul urma să se nască cu hidrocefalie.

Reclamanta din România este asistentă medicală. Ea a rămas însărcinată în 2002, dar la 16 săptămâni doctorii au stabilit că fătul se va naște cu hidrocefalie. La indicația doctorului ea a decis să întrerupă sarcina. Acest lucru s-a întâmplat la Spitalul Orășenesc Covasna. După avortul provocat situația acesteia însă s-a agravat. Ea a suferit o hemoragie puternică, după care a fost transferată la spitalul județean, fiind supravegheată pe tot drumul de o singură asistentă medicală. Doctorii de-acolo nu au putut să o mai ajute cu nimic, iar singura soluție pentru a-i salva viața a fost extirparea uterului, a colului uterin, precum și a ambelor ovare.

Reclamanta a invocat încălcarea drepturilor sale prevăzute în articolele 2, 6 şi 13 din Convenţie prin faptul că nu a fost informată asupra riscurilor intervenţiei şi că, din cauza neglijenţei medicale, viaţa sa a fost pusă în pericol, fiind in imposibilitate de a mai purta o sarcină.

Justiția din România a decis anterior că întreruperea sarcinii fusese corect indicată, dar că injectarea soluţiei de glucoză pe cale abdominală impunea monitorizarea acesteia şi o localizare precisă a placentei cu ajutorul unei ecografii care însă lipsea din foaia de observaţie a pacientei. Consimţământ scris al acesteia de asemenea lipsea din fişa medicală, însă ea nu a obținut dreptate în țara ei.

Astfel, Curtea a stabilit că medicul nu a obținut consimţământul scris al pacientei şi nu a efectuat testele de laborator preliminare. De asemenea, Înalta Curte de la Strasbourg a constatat o inexplicabilă manieră de gestionare a situaţiei de către doctor, care, deşi nu exista urgenţă în a purcede la întreruperea sarcinii, a neglijat să efectueze testele preliminare obligatorii şi să aprecieze obiectiv dacă spitalul respectiv era dotat corespunzător pentru a putea face faţă unor eventuale complicaţii.

În cele din urmă femeii urmează să i se achite prejudicii morale în valoare de 6.000 de euro.

Curtea a făcut lumină și în cazul unei familiii din Turcia. Reclamanții sunt doi cetățeni turci, tată și fiu. Aceștia și-au pierdut soția și respectiv mama din cauza neglijenței medicilor. În anul 2000 aceasta era în a opta lună de sarcină. Din cauza unor dureri femeia s-a adresat la un spital, dar a fost examinată de o moașă, care a considerat că nu era necesară implicarea echipei de urgență. Cuplul a mers la alt spital, dar și acolo a fost consultată, din nou, de către o moașă și nu de un doctor calificat. Femeia nu a reușit să obțină accesul la un doctor ginecolog nici în al treilea spital, unde a fost consultată de un urolog. Acesta chiar i-a prescris niște medicamente.

Abia în a patra instituție doctorii ginecologi au consultat-o și au constat că fătul decedase deja în burta ei. Aceasta însă nu avea bani ca să I se facă o intervenție chirurgicală, astfel că ei au trimis-o la altă instituție medicală. Pe drum, femeia s-a stins. Statul va trebui să achite celor doi turci despăgubiri în valoare de 65 de mii de euro.

 

Articole relaționate:

Noul proiect al Legii Malpraxisului din România, în dezbatere publică 

6,4 milioane de dolari, despăgubiri pentru un caz de malpraxis 

Doctorii cu experiență comit greșeli medicale la fel de des ca și cei tineri