Redactor: Ina Guțu

Familia unui bărbat din Statele Unite a câștigat un proces de malpraxis, în valoare de 6,4 milioane de dolari, după ce acesta a suferit un ictus în 2007. Jeffrey Schneider, în vârstă de 59 de ani din Maryland, a făcut o infecție care i-a cauzat un accident cerebral vascular acut, scrie Saint Louis Today. Afecțiunea putea fi prevenită, dacă medicul care l-a tratat pe bărbat nu ar fi dat dovadă de neglijență,  susțin judecătorii.

Doctorul l-a diagnosticat pe Schneider, în 1996, cu prolaps de valvă mitrală. Este vorba despre o afecțiune care dereglează circulația dirijată a sângelui spre inimă. Dacă valva nu se închide adecvat, la contracția inimii,  sângele se poate întoarce înapoi spre plămâni. O ecocardiografie realizată în 2001 nu a arătat nicio schimbare de situație.

Potrivit acuzațiilor, medicul nu i-a prescris bărbatului și alte teste după cel făcut în 2001. Mai mult, din martie 2002 diagnosticul privind prolapsul de valvă mitrală a dispărut complet din însemnările medicale ale expertului. Bărbatul nu a fost trimis niciodată către un cardiolog.

În aprilie 2007, pacientul a început să se simtă foarte rău, prezenta simptome de oboseală, dureri abdominale și pierderea apetitului. Medicul l-a direcționat către alți specialiști, dar nu și către un cardiolog care să-i verifice inima.

În mai 2007, medicul a refuzat internarea pacientului până la aflarea rezultatelor testelor de hematologie.

În luna următoare, Schneider a suferit un accident vascular cerebral acut. I-a fost paralizată partea dreaptă a corpului, are dificultăți de vorbire și probleme cu memoria.

Medicul care l-a tratat pe bărbat a fost acuzat de neglijență în serviciu, iar cuplul din Maryland va primi despăgubiri în valoare d 6,4 milioane de dolari. Este una dintre cele mai mari recompense primite în urma unui caz de malpraxis înregistrat în acest stat american, potrivit jurnaliștilor de la Saint Louis Today.

 

Articole relaționate:

Noul proiect al Legii Malpraxisului din România, în dezbatere publică 

Stomatologia, în topul acuzațiilor de malpraxis în Germania